3 cuvinte magice care mă vor face să pot când nu o să mai pot în 2020! Și te pot face și pe tine!

O să fie un 2020 magic! O să fie cu dragoste, multă dragoste, foarte multă dragoste! Cu reușite profesionale, cu mult, foarte mult râs! Cu sănătate, cu aventură, cu sport, cu sex (pam pam), cu zboruri cu avionul în locuri faine și foarte faine! Cu oameni noi, cu prieteni vechi, cu haine la modă, cu spectacole, concerte, piese de teatru, cărți și cursuri. O să fie anul în care eu o să învăț să conduc fără să fiu etichetată drept “gagicuță la volan”! Și o să ajung să gătesc bine de tot! O să fie cu mult curaj, multe mari schimbări, cu mult sens și cu dragoste! Și dacă nu am zis dragoste, hai să zic: cu dragoste!
Bun, am stabilit, da?
V-ați dat deja ochii peste cap? Mă refer la voi, toți “realiștii”, toți pesimiștii, toți “nu-le-poți-avea-pe-toate-în-viață”, toți cei speriații de bombe (ca mine), cu subconștient de victimă (ca mine), cu traume și frici (ca mine).
Așa că să continuăm! O să fie un 2020 cu multe dificultăți! Cu frici, blocaje, limitări, probleme ivite din senin! Cu multe momente în care o să îmi vină/ îți vină să strâng(i) de gât pe toată lumea! Cu lacrimi vărsate în singurătate și înghițite în public! Cu multe clipe în care te simți…gol! Sau înghețat! Sau și gol și înghețat! Știți momentele acelea în care simți că ești paralizat pe dinăuntru și nu trece nimic, băi, dar nimic? Poate doar durerea, asta dacă ai curajul să lași ceva să treacă? E, o să fie și cu acele momente!
BAU! V-am speriat?
Știu, și eu pe mine! Dar, mda, o să fie ȘI cu acele momente! Știu, legea atracției (în care și eu cred), adepții gândirii pozitive (pe care și eu o testez, cu limite), afirmațiile și rezoluțiile de an nou nu includ astfel de viziuni! Știu, știu, hai să nu ne focusăm pe ce nu o să meargă, hai să vedem DOAR ce e bun! HM! (interjecție care exprimă neîncredere, nu firmă de haine).

Ghiciți ce?! Anul 2020, oricâte urări de fericire și bunăstare și bine v-ați făcut și vi s-au făcut, dar și oricâte frici și blocaje ați avea, o să fie cu AMBELE laturi descrise mai sus! Și noi o să le trăim și gestionăm pe amandouă! Fără să mă gândesc prea mult, dar simțind cu toata inima, eu mi-am ales trei cuvinte care îmi doresc să mă ghideze în ambele paradigme ale lui 2020, în așa fel încât să gestionez și partea cu bine, și partea cu mai puțin bine!
Cuvintele sufletului meu sunt:
3 cuvinte magice în 2020: MERIT
Sunt, probabil ca mulți, foarte mulți dintre voi, unul dintre adulții crescuți de părinți care așteptau mult, pentru că puteau! Și ofereau puțin-pentru că atât puteau și știau! Sunt unul din acei copii mereu comparați, rareori lăudați! Am fost și “bullied” în școală și perfecționistă la maturitate! Am simțit că nu valorez nimic când, în clasa a doua, am luat premiul doi și ai mei m-au tratat parcă dădusem foc la școală! Și când, la vârsta angajarii, după ce am strălucit în training, am greșit rau-dar rău, imediat după ce am fost pe bune angajată! Și când “EL” nu m-a vrut, și când alt “EL” a dispărut, și când eu nu m-am putut decide dacă vreau sau nu un alt “EL”…Să mai continuu? O poți face tu! Detaliile diferă, poveștile sunt la fel!
Și da, mult timp am crezut că nu merit! Atât de convinsă eram, că aveam impresia inclusiv că nu merit să fiu sănătoasă! De ce aș merita eu, când sunt atâția oameni necăjiți care nu au parte de asta? E o întrebare reală, pe care i-am adresat-o sincer unei prietene, când aveam 24 de ani. Mai aveam impresia că nu merit să fiu iubită, decât dacă fac ceva concret si măreț pentru asta! Că nu merit mai mulți bani, mai multă atenție, mai mult succes…cam nimic!
BA DA, MERIT! MERITĂM!
Nu ne naștem toți în aceleași condiții! Nu cu aceleași posibilități! Nici măcar cu același potențial! Dar ne naștem cu aceleași drepturi!
Știti sintagma “Toți oamenii sunt creați egali” (“All men/people are created equal”)? E cea mai cunoscută frază din toate documentele politice SUA și a fost preluată ulterior, în formă adaptată, dezvoltată sau în traducere exacta, în toate actele referitoare la drepturile ființei umane. Știți la ce se referă? La drepturile noastre, naturale, esențiale și inalienabile de a căuta și obține siguranța și fericirea pe care toți LE MERITĂM.
Iar această idee e regăsită, sub o formă sa alta, în religii, în filosofie ( de exemplu, în Renaștere și Iluminism), în Constituția României și în privirea unui copil de numai doi ani, care, ghici ce, oriunde s-ar afla, cere aceleași lucruri: iubire, atenție, grijă! Pentru că merită!
3 cuvinte magice în 2020: PRIMESC
Din blocajul generat de senzația că nu merit, m-am trezit în paradigma lui “nu știu să primesc”! Mâna sus cine s-a simțit vinovat că era iubit când simțea că nu poate să iubească fix la fel?! Mâna sus cine s-a simțit prost când i s-a oferit un ajutor și stingher când a primit un cadou fără să dea altul la schimb?! Dacă nu aș avea ambele mâini pe tastatură, aș trece de tavan cu ele!
Dar știți ce? Eu, anul acesta chiar vreau să PRIMESC lucrurile bune care vin către mine! Pentru că le MERIT! Și o să primesc și ce e mai puțin pozitiv, la prima vedere, pentru că merit să văd că pot să fac ceva bun și din asta!

3 cuvinte magice în 2020: MULȚUMESC
Cuvântul “mulțumesc” ar merita un articol în sine. De fapt, chiar o să primească! Ar merita o carte, ar merita o bibliotecă întreagă, ar merita o viață dedicată! Pentru că atunci când ești recunoscător pentru tot ce primești, vezi exact unde te afli și primești și mai mult! Deocamdată, merită să primească anul 2020 în perspectivă!
O să dezvolt acest “mulțumesc” într-o altă postare!
Până atunci: MERIT, așa că PRIMESC și MULȚUMESC pentru asta!
Care sunt cuvintele tale magice în 2020? M-aș bucura să le alegi, așa cum simți și, dacă vrei, să le scrii în comentarii, ca să îi inspiri și pe alții! Multumesc!
FOTO: CORA POPEANGĂ-GROSU
FOTO SUPEREROINĂ: SHUTTERSTOCK
Mai poți citi și: FRICA…SĂ VORBIM CU MULT CURAJ, DESPRE CÂT ÎMI E DE FRICĂ!
Sau, într-o retorică amuzantă: LA BLOC, PE BLOG (3): DESPRE PĂSĂRI ȘI PĂSĂRICI! LA PROPRIU
Pe mine mă poți urmări pe Facebook AICI și pe Instagram AICI
Ca piesă, merge una dintre cele mai inspiraționale melodii! Aparține trupei irlandeze „The Script” și pe mine mă motivează! Pe voi?
18 Comments
Vant in panze!!!
3 cuvinte.
De fapt, ar fi mai multe. Mult vant in panzele corabieie care ne poarta din port in port (si aceste porturi ar fi oameni, legaturi dintre oameni, locuri, circumstante, evenimente, etc……). Si chiar daca marea sau oceanul, sau lacul, e in plina zi cu soare, sau inorat, sau cu furtuna, care e baiul? Nici unul! [iar pentru cei care nu au cunostinte de navigare cu ambarcatiunile cu panze, cand e furtuna, rar panzele sunt ridicate). Ideea este ce faci cu panzele, cum le folosesti, cum le pui in bataia vantului????? Acestea sunt atuurile noastre, pozitionarea nostra, coloana voastra vertebrala….
Si cu toate, avansam. Poate inspre acolo unde vrem sa mergem; dar cateodata, e bine si de mers in deriva si vedem unde ajungem 🙂
Ce fain!!! Daaaaa! Asa sa fie, multumesc! Sunt de acord cu ce expui! Vant in panze sa fie!
Haha, ca tot era „Toate panzele sus” printre filmele/cartile favorite ale copilariei mele si eram semi-indragostita de un marinar de acolo (ma rog, de capitan:)))
„3 cuvinte magice” şi deja m-am imaginat un mic Harry Potter sau, ceva mai impunător, gen vrăjitorul Merlin. Cu tolba plină de „vrăji bune”, plec în „misiune imposibilă”, dar fără Tom Cruise :)), să mă lupt cu „vrăjitorii cei răi” care vor să îmi combată vraja formată din cele 3 cuvinte: „NICIODATĂ NU RENUNŢA!”
Aceste 3 cuvinte le-am învăţat din timpul facultăţii, atât de la un profesor de la clasă, cât şi de la un străin care era membru într-un partid politic foarte apreciat la acea vreme.
Profesorul, care ne-a învăţat aceste cuvinte, nu a făcut-o în mod direct, ci ne-a vorbit despre insistenţele lui telefonice către Zoe Dumitrescu Buşulenga cu scopul de a-i fi coordonator la lucrarea de doctorat pe tema „Mihai Eminescu”.
Timp de 2 săptămâni a sunat-o în fiecare zi şi încerca să o convingă să îi fie îndrumător la lucrarea de doctorat; după 2 săptămâni, aceasta a acceptat să îi fie coordonator, mai ales că pentru el era ultima şansă deoarece toţi profesorii erau ocupaţi cu alte lucrări de doctorat.
Străinul acela m-a învăţat că modul în care abordezi o persoană, limbajul folosit şi puterea de convingere fac din tine un om special (pe atunci aveam 19 ani). Un an mai târziu, m-am angajat la o firmă (lucrăm în timpul facultăţii, mergeam la cursuri – orarul era destul de flexibil, dar uneori mai lipseam – şi … făceam şi naveta la Rm Vâlcea!) pentru care trebuia să închei diferite contracte de colaborare.
La început mi-am dat 1% şanse de reuşită, dar mi-am adus aminte cuvintele acelui „străin”, iar la final, când am tras linie, am realizat că valoarea contractelor încheiate de către mine ajungea la suma de 150 000 de lei. Nici salariul nu era de neglijat – 2000 lei/lună, în 2006! – Dar totul a durat doar 1 an şi jumătate: (((.
Nici după facultate nu am renunţat la cele 3 cuvinte magice, care mi-au adus mereu victoria în tot ceea ce mi-am propus, în special la nivel profesional.
În legătură cu faptul dacă cineva merită sau nu ceva, cred că acest lucru depinde de el, de puterea lui de convingere prin rezultatele muncii lui.
De exemplu, eu nu ofer nimic unei persoane dacă aceasta nu m-a convins că merită (îmi aduc aminte de replică a regretatului Gheorghe Dinică, din filmul „Filantropica”: „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană!”), de aceea, un prieten bun m-a numit „cea mai zgârcită persoana pe care o cunosc”, asta pentru că luam sume de 2-3 lei pe covrigi sau pateuri de la colege (el voia să fiu gentleman şi să nu ţin cont dacă sunt sau nu într-o relaţie, dar eu nu eram de acord), iar el voia să nu le mai iau bani – uneori produsul făcea 1,5 sau 2,5 lei, dar eu rotunjeam suma :D.
Dar când o persoană merită, îi ofer mai mult decât se poate aştepta de la mine să primească şi o recomand tuturor prietenilor mei.
Ce aşteptări am de la 2020? Mari. Uriaşe. Poate chiar galactice. Am o încredere enormă în acest an şi sper să nu mă dezamăgească (de fapt, nici nu îl voi lăsa să facă asta:))). El trebuie să rezolve tot ceea ce 2019 nu a avut timp să facă, plus noile dorinţe din noaptea de revelion (nu sunt multe… vreo 5 dorinţe 😀 ).
P.S.: Eticheta de „gagicuţă la volan” o vei avea până pe la 65 de ani, apoi se schimbă eticheta în „bunicuţă la volan” :)))
eu iti doresc sa nu te dezamageasca anul! Ca sugestie, oare poti sa reformulezi aceaste 3 cuvinte in varianta pozitiva? contine doua negatii, iar asta nu ajuta subconstietul prea tare! e o sugestie; eu as zice ceva gen „sunt de neoprit”; ce zici?
p.s: e o discutie lunga asta cu oferitul si e prea tarziu sa te cotrazic:)) si nu, nu o sa fiu toata viata „gagicuta la volan”, o sa fiu la volan si atat:)) gagicuta in rest, hahah:)))
Din pct de vedere psihologic, ai dreptate si cred ca o sa imbratisez cu drag si varianta ta. Nu e o idee rea! 🙂
Referitor la contrazicerea pe tema „oferitului”, sa stii ca sunt „o carte deschisa” si dornic sa invat ce e bine de la cei mai buni, cum esti tu. Mi-ar placea daca ai spune, macar 2 pareri, pe tema „oferitului”. Poate asa sunt eu, mai „arici”, mai „zgarciog” si ar fi timpul sa ma schimb in bine. Mersi mult!
multumesc pentru categoria „cei mai buni”; eu cred ca sa oferi e important, nu doar sa astepti; sunt adepta principiului „ofera-le altora ce ti-ar placea sa primesti”; sigur, e ok sa iti selectezi clientela si sa tii cont de tine, dar, cum spuneam, e o discutie larga si profunda;
Pingback: 3 cuvinte magice care mă vor face să pot când nu o să mai pot în 2020! - LaPunkt
Pingback: Recunoștința pentru începători și avansați - un (foarte) mic tratat - Parfum de femeie
Pingback: Procrastinare (pe oltenește “lene”) - ce înseamnă și de ce ne amânăm viața (1)? - Parfum de femeie
Pingback: Ne simțim tot mai singuri si mai neiubiți, dar nici nu “deranjăm” singurătatea altuia! DE CE? - Parfum de femeie
Pingback: Iadul e pavat cu intenții bune: ale mele și ale tale! De ce? - Parfum de femeie
Pingback: Am fost un copil nefericit! Și ce? Niciodată nu e prea târziu pentru o copilărie fericită - Parfum de femeie
Pingback: Despre respingere: sunt Cristina și am fost ȘI respinsă! Și doare! Și ce dacă? - Parfum de femeie
Pingback: Da, am fost un copil "victimă a bullying-ului" ani de zile! Cum văd ca adult cei mai negri ani din viața mea - Parfum de femeie
Pingback: Un mărțișor pentru toți cei care NU iubesc mărțișorul, detestă 8 Martie și fug de sărbători - Parfum de femeie
Pingback: De ce isteria Coronavirus mă isterizează? Cu probleme de sănătate de 12 ani, știu ce înseamnă panica - Parfum de femeie
Pingback: Întrebarea nu e dacă ne e greu! Întrebarea e ce e cel mai greu ACUM și ce e de făcut? - Parfum de femeie
Pingback: Cele 4 legăminte în vreme de pandemie Coronavirus! Criza asta e examenul maturității noastre - Parfum de femeie