Cele 4 legăminte în vreme de pandemie Coronavirus! Criza asta e examenul maturității noastre

cele 4 legăminte coronavirus

Cum mi-a venit ideea să scriu un articol despre „cele 4 legăminte în vreme de pandemie Coronavirus?” Întâi mi-am amintit de o perioadă petrecută la Geneva. Acum câțiva ani, în timpul unei vizite la Organizația Națiunilor Unite (ONU), un ghid sexy și cam fain (am fost îndrăgostită de el vreo 2 ore) ne-a pus tuturor celor din sală o întrebare deloc sexy, deloc faină, dar care m-a făcut să privesc altfel cerul elvețian:

“E cineva de aici care a trăit războiul?”

Nu a ridicat nimeni mâna, deși sala era plină de cetățeni ai lumii. Ghidul cel sexy a continuat:

“Nimeni?! Mă bucur tare! Vă dați seama ce norocoși sunteți? De câte ori am vizitatori care au trăit vremuri de război, energia sălii se schimbă la întrebarea asta, să știti! Voi nu ați cunoscut niciodată ce au cunoscut ei, iar asta vă face foarte norocoși.”

Au trecut de atunci mai bine de 5 ani, dar vorbele lui m-au urmărit. Acum îmi răsună parcă le-aș fi auzit ieri și un pic din mine se cutremură.

“E cineva de aici care a trăit războiul?”

Nu știu dacă, atunci când vom auzi întrebarea asta într-un muzeu sau la ONU sau oriunde altundeva, va mai exista în timpurile noastre o sală plină, cu oameni de peste tot, unde nimeni să nu ridice mâna. Mulți așa resimt această perioadă-și, din păcate, pe bună dreptate.

Eu însămi m-am trezit, în diferite conversații telefonice cu prietenii, că făceam paralela asta. Până când am reflectat puțin și am realizat că, deși pare așa, deși sunt multe similitudini cu vremurile de război (frica, panica, măsurile speciale, dușmanul nevăzut, nesiguranța de orice fel), există O DIFERENȚĂ ESENȚIALĂ CARE FACE DIFERENȚA!

Diferența o facem noi!

Fiecare din noi! În războaie, oamenii au posibilitatea de a se feri până la un punct, dar de la un punct încolo nu mai există niciun fel de control sau de putere personală. Practic, ești la mila unei tactici militare și atât.

O să spuneți că și aici e la fel, ești la mila sistemului medical, a autorităților, a destinului, a norocului. Așa e! Dar nu e chiar așa până la capăt! În război, lumea lucrează împotriva ta, din păcate. Acum, societatea întreagă, la nivel mondial – de la cadrele medicale și industria farmaceutică, la autorități, lucrează pentru tine! Așa cum pot în acest moment, dar PENTRU TINE! Iar asta e o diferență uriașă! De energie, de șansă, de stare, de tot!

În plus de asta, TU poți lucra pentru tine, iar asta e o imensă putere.

Mai țineți minte când bacalaureatului i se spunea examenul maturității? Pandemia de Coronavorus e bacalaureatul tuturor națiunilor, la nivel de societate și la nivel de indivizi. Cel mai dur bacalaureat din câte au existat! După el, nimic nu o să mai fie la fel. În timpul lui, nimic nu mai e ca înainte! Iar dacă copiezi, s-ar putea să ai de suferit – tu, sau cel de lângă tine!

Avem de făcut și o alegere: vrem să fim printre cei care fac diferența în bine sau în rău? Pentru că, la nivelul fiecăruia, toți facem o diferență!

Înainte de BAC ești copil! După, ești om în toată firea! Te poți angaja liniștit, cu diplomă în mână, poți urma o facultate, te poți muta de acasă etc! Începe altă eră și nimic nu va mai fi la fel! Și din acel moment, ai de făcut o alegere: ești printre cei care ridică societatea sau printre cei care o coboara?! Vi se pare că seamănă cu se ce întâmplă acum?

Așa că hai să luăm lucrurile în serios!

Și să înțelegem că nu e sfârștul lumii, dar e un examen foarte serios al maturității noastre!  Don Miguel Ruiz, un fost chirurg mexican devenit, în urma unei experiențe ce l-a dus aproape de moarte, autor vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, are o carte care în engleză se cheamă “ The four agreements.”  Adică cele patru acorduri sau cele patru legăminte!

Valabile în fiecare zi a vieții noastre, mi se pare că acum sunt mai valabile ca oricând! Cele 4 legăminte ale lui Miguel Ruiz sună așa:

Fii impecabil cu ceea ce spui!

Nu lua nimic personal!

Nu face presupuneri!

Fă mereu tot ce îți stă în putere!

Le citesc și recitesc și mi se pare că se aplică magistral în această perioadă. Și mi se pare că sunt cheia de care avem nevoie către mai bine, într-o perioadă când nu ne e bine! Pentru mine, punctual pe situație, Cele 4 legăminte în vreme de pandemie Coronavirus arată cam așa:

Cele 4 legăminte în vreme de pandemie Coronavirus

Fă  tot ce îți stă în putere! Glumește, dar nu lua în glumă ce se întâmplă!

Fii impecabil cu ceea ce spui! Cum nu te mai joci cu săpunul, nu te juca nici cu cuvintele!

Nu lua nimic personal! Fiecare traversează o perioadă grea și procesează în felul lui!

Nu face presupuneri! Realitatea e cea care ajută să găsești soluții!

Fă tot ce îți stă în putere! Glumește, dar nu lua în glumă ce se întâmplă!

E ok să faci glume și să le trimiți prietenilor tăi, ca să îi faci să zâmbească! Din casă! Deși au și acelea limite, pentru că unele sunt bune, iar altele macabre, superficiale sau pur și simplu proaste! Una e să să spui bancuri despre cum ai ars clătitele și alta e să glumești despre cum a-i ars-o la fotbal în vreme de pandemie!

Cu toții ne simțim pierduți în perioada asta, tocmai de asta ni se dau direcții clare: stăm în casă, daca ieșirile nu sunt cu adevărat necesare. Fiecare decizie de izolare, ajută. Dacă nu pe tine, care ești sănătos tun și poate că poți să iei virusul fără să afli vreodată, pe altul mai puțin norocos. Sau pe un medic care nu se va confrunta cu un flux incontrolabil de pacienți, ieșiți din mâinile și din strănutul tău. Din păcate, la propriu!

În plus, fă ce îți stă în putere să îți fie bine acolo unde ești izolat. Primul pas e să accepți că nu e ușor, dar tu faci tot ce poți! Acesta ar fi primul din „cele 4 legăminte în vreme de pandemie Coronavirus.”

Fii impecabil cu ceea ce spui! Cum nu te mai joci cu săpunul, nu te juca nici cu cuvintele!

Nu mă refer aici la glumițele nevinovate și la MEME-ui, nici la pozele din copilărie! Avem nevoie toți de zâmbet! Mă refer la informațiile așa-zis utile despre virus, vaccinuri, statistici, situații în spitale etc. Infomații fără sursă sigură și fără utilitate.

E momentul să fim conștienți de tot ce scriem pe rețelele de socializare și în mesaje private! Prima întrebare e “ce spun acum, e o informație sigură, cu sursă asumată și oficială?” A doua: “E de folos ce spun acum, concret și sigur?”

Dacă raspunsul nu e DA la ambele, mesajul e din categoria balast, dezinformare, buton de panică și de haos! Așa că răspunde sincer la întrebări și gândește-te bine!

Nu lua nimic personal! Fiecare traversează o perioadă grea și procesează în felul lui!

Dacă totuși primești astfel de mesaje care te anunță tot felul de grozăvii, reacționează cu calm, pe cât posibil! E ok să dai un unfollow prietenos pe Facebook și un mesaj potolit în care atragi atenția! Dar nu urla și tu, te rog, și așa e o gălăgie infernală, în toată linștea asta aparentă!

Dacă cineva te sună senin și vrea musai să te vadă, nu îl trimite la toți strămoșii din prima, că nu știi ce e în capul lui! Dacă ai nervi, și e preferabil să ai, explică-i cum stă treaba! Dacă chiar nu ai și ești la pământ, evită-l până îți revii și apoi explică-i! La fel poți proceda și cu un prieten ultra-panicat, care te sună să te anunțe că mayașii au greșit si, de fapt, sfârșitul lumii e în 2020, nu 2012 (apropo, mayașii nu vorbeau de sfâșitul lumii, ci de sfârșitul unui ciclu în 2012).

La fel, dacă un prieten/amic/cunoscut nu își raspunde la mesaje personale prompt, sau, dimpotrivă, te bombardează cu ele, comunică-ți limitele cu calm, pe cât posibil! Și înțelege că nu e despre tine!

Fiecare procesează ce se întâmplă în felul lui și conform posibilităților!

Și reacționează cum poate! E posibil chiar să nu aibă energie sau nervi pentru sms-ul tău despre cum face vecinul șnițele la 1 noaptea sau despre ORICE!

Asta nu înseamnă să nu atragi atenția frumos dacă te deranjeză ceva! Înseamnă să își menții tensiunea la cote normale! Ai nevoie de ea mai mult ca oricând!

Cele 4 legăminte în vreme de pandemie Coronavirus : nu face presupuneri! Realitatea e cea care ajută să găsești soluții!

Lasă presupunerile în seama specialiștilor în microbiologie, statistică, economie etc! Tu ai grijă de pătrățica ta și vezi ce poți face să fie bine pentru tine și in jurul tău! Nu te ajută să te frămânți dacă virusul e de la liliac sau de la guverul chinez, nu te ajută să judeci tu daca era mai bine să mai lucrăm o săptămână în plus sau era mai bine daca intram toți in carantina din ianuarie!

O să știe experții peste un an și o să afli și tu! Treaba ta azi e să faci tot posibilul ca, atunci când se va știi clar, tu să afli adevărul dintr-o stare de bine! Iar asta înseamnă să nu îți consumi energia pe tot felul de presupuneri! A, și dacă crezi că nu vom știi niciodată, că e o conspirație mondială, iar nu te ajută! Că sigur nu demaști tu conspirația din Berceniul din București sau din Mănăștiurul Clujean. Nu, nici dacă ești din Iași sau Buzău, poate din Vaslui! Glumesc (cu Vasluiul doar, restul e serios!)

Să fim/să fiți bine!

Dacă ți-a plăcut, îmi poți da un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să afli ce mai scriu!

Pe INSTAGRAM mă poți urmări AICI! Mulțumesc!

Citește și: 

3 CUVINTE MAGICE CARE MĂ VOR FACE SĂ POT CÂND NU O SĂ MAI POT ÎN 2020! ȘI TE POT FACE ȘI PE TINE!

FRICA…SĂ VORBIM CU MULT CURAJ, DESPRE CÂT ÎMI E DE FRICĂ!

ÎNTREBAREA NU E DACĂ NE E GREU! ÎNTREBAREA E CE E CEL MAI GREU ACUM ȘI CE E DE FĂCUT?

5 Comments

  • Simianovici Ion
    Reply

    Tot textul se poate rezuma la doar 3 cuvinte: RAZBOI SI DATORIE. Si nu ma refer la acel razboi propriu-zis, cu arme si munitie, cu tehnologie moderna, tancuri si avioane, ci la acel razboi pentru supravietuirea umana, un RAZBOI care implica si o DATORIE morala de a face ceea ce spun specialistii, nu pentru ca asa vor ei sau au visat urat noaptea trecuta (unii cred asa ceva!), ci pentru ca e de datoria noastra sa ne protejam, atat pe noi si familile noastre, cat si pe cei din jurul nostru. Cum? #STAMACASA sau cum ar spune unii pe facebook „Acasa la mine, unde este cel mai bine”.
    Cand am citit intrebarea ghidului mi-am adus aminte de doua lucruri:
    1. romanul „Padurea Spanzuratilor”, o opera draga mie, in care razboiul este sub toate formele;
    2. o veche poveste o bunicilor mei care au trait un razboi, povestind mai tarziu vremurile grele pe care le-au trait (hrana putina facea ca oamenii, din alte zone ale tarii, sa vina in zona lor pentru o mana de malai ca sa faca pasat, ca de mamaliga nici nu se mai vorba).
    Daca ar fi sa redau un citat din romanul de mai sus, as spune „sa nu faca niciodata inima ce nu vrea creierul si mai cu seama creierul sa nu faca ce sfasie inima”. Cred ca se potriveste destul de bine vremurilor noastre!
    La fel ca si tine sunt de parere ca energia pozitiva pe care o avem ar trebui folosita in scopuri educative, distractive sau de mentinere a sanatatii (sportul in curte, pe balcon sau intr-un loc amenajat in casa), nicidecum sa ne stoarcem creierii cu fel si fel de intrebari: oare incepe sfarsitul lumii?; cine a raspandit virusul: chinezii sau americanii?; de unde provine acest virus?, dar si altele la fel de inutile.
    In primul rand, de sfarsitul lumii nu poate fi vorba, indiferent ce Nostradamus sau carti inteligente am fi citit noi sau ne-ar fi prezentat altii prin comparatii intre ce se intampla si ce a zis cutare acum sute sau mii de ani.
    In al doilea rand, nu suntem in masura sa gasim rezolvare la intrebarile legate de producerea si raspandirea virusului, pentru acest lucru exista oameni foarte bine pregatiti, cu experienta in domeniu, care vor solutiona, mai devreme sau mai tarziu, si aceasta enigma. De mai bine de 30 de ani nu se gaseste raspuns la intrebarea revolutionarilor din ’89, „Cine a tras in noi, 21-22?” si vrem sa gasim raspuns rapid la asa ceva? Asta va dura enorm de mult, ani si ani, si cred nu se va stii niciodata adevarul.
    Sa fim sanatosi si sa ne revedem plini de energie si bucurie!!!

  • Cristina Maria
    Reply

    nu chiar tot textul se rezuma la razboi si datorie:) asta ziceam, ca e razboi, dar nu chiar razboi; gandeste-te ca, in vreme de razboi, oamenii nu aveau timp sa isi faca provizii, nu isi faceau declaratii sa iasa din casa etc; sunt multe diferente; e un razboi psihologic, categoric, dar nu e ciar asa; in rest, te incurajez sa stai cat mai mult in casa si cat mai in sigurata;
    sanatate multa, multa, multa! si liniste sufleteasca!

  • Pingback: Doi suedezi de origine română explică “normalitatea ”din Suedia în pandemia de coronavirus - Parfum de femeie

  • Pingback: Știți povestea de Crăciun a lui Dickens? Aceasta e o poveste de Paște! A noastră, a tuturor! - Parfum de femeie

  • Pingback: Doi medici din Germania spun cum arată unul din cele mai performante sisteme medicale pe timp de pandemie! - Parfum de femeie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *