Știți povestea de Crăciun a lui Dickens? Aceasta e o poveste de Paște! A noastră, a tuturor!
În povestea “Colind de Crăciun” ( A Christmas Carol), Charles Dickens vorbește despre bătrânul Ebenezer Scrooge, care, în noaptea de sărbătoare, este vizitat de trei spirite care îi schimbă viața. Fantoma trecutului, fantoma prezentului și fantoma viitorului îi arată, ca într-o oglindă, tot ce ERA, dar nu știa că ERA acolo! Tot ce nu voise să vadă despre el și despre ceilalți! Fără posibilitatea de a putea să fugă din fața propriei imagini, bătrânul Scrooge se uită de fapt, pentru prima dată, la el însuși.
Vi se pare că povestea sună cunoscut în preajma acestor sărbători? Nu familiar în sensul că ați citit cartea sau ați văzut filmul/desenele animate, ci în sensul că, pe undeva, aveți și voi propria poveste-de Paște, de data asta! O poveste care se scrie în această perioadă de izolare.
Știți povestea de Crăciun a lui Dickens? Aceasta e o poveste de Paște!
Pământul s-a oprit puțin, chiar dacă nu din rotații, și câteva miliarde de oameni care nu mai pot fugi nicăieri, sunt vizitați de toate fantomele lor. Fantoma trecutului, fantoma prezentului și fantoma viitorului au venit, pe rând uneori, alteori împreună, și ne bântuie cumva forțându-ne să ne uităm în oglindă.
Pentru că, ne place să acceptăm sau nu, ceea ce a făcut pandemia de coronavirus cu cei mai mulți a fost să ne pună față în față pe noi…cu noi!
Știți povestea de Crăciun a lui Dickens? Aceasta e o poveste de Paște!
Oamenii singuri-însoțiți sau nu de cineva în plan fizic, își simt și mai adânc singurătatea! Uneori, până în oase și dincolo de ele! Cei cu anxietăți, cu frici, cu probleme de sănătate, cu visuri neîmplinite, cu vinovății și tristeți, cu regrete și neîmpliniri acute, le confruntă acum pe toate! Ies la iveală probleme de cuplu-știai că sunt acolo, dar parcă nu erau chiar AICI! Acum sunt! Se văd la lumina zilei nesiguranțe de părinte, nesiguranțe care înainte mai apăreau doar noaptea, scurt, înainte să adormi, dar după ce oboseala deja te-a copleșit suficient cât să nu le mai dai atenție!
Unii din cei vizitați de fantomele trecutului, prezentului și viitorului, se refugiază, ca niciodată, în prea mult alcool, prea mult binge-watching pe Netflix, prea multă muncă sau prea mult ce vreți voi! Dar chiar și pentru ei oglinda e acolo, mai aproape decât a fost vreodată!
Am și eu povestea mea-oglinda mea…
… scrisă destul de mult cu frici, anxietăți, nemulțumiri, doruri, uneori dureri mari. Nu știu a ta cu ce e scrisă, dar știi ce cred eu? Că, din moment ce tot pământul e acum format din oglinzi mici și fragile, dar puternic de prezente, avem toți șansa ca, atunci când vom ieși din asta, să ne vedem cu toții mai clar! Iar claritatea e un pas către mai bine: măcar știi ce e cu tine, dacă tot ESTE ceva oricum! Așa că ai posibilitatea să și faci ceva!
Sigur, e posibil ca atunci când vom ieși din asta, să fim doar mai speriați, mai triști, mai obosiți-poate chiar făcuți cioburi, ca o oglindă spartă! E foarte posibil!
Dar mie îmi place să cred, în momentele mele foarte bune, e adevărat, că trăim toți o poveste de Paște!
Și ne vizitează fantomele trecutului, ale prezentului și ale viitorului, dar, ca în povestea de Crăciun a lui Charles Dickens, avem posibilitatea să învățăm ceva de la ele. O să le supravițuim, cum nici pe bătrânul Ebenezer nu l-au omorât fantomele lui și avem posibilitatea să le pricepem lecțiile! Și să alegem altfel: mai bine, ca să ne fie mai bine!
Asta vă urez de sărbători: să știți că sunteți mai puternici și mai frumoși decît fantomele voastre și să vă iubiți toate oglinzile voastre! Să scrieți pentru voi o poveste de sărbătoare cu final fericit!
A! Și mi-aș mai dori ceva! Să stăm acum departe, uneori foarte departe unii de alții, ca să ne îmbrățișăm și mai tare mai târziu!
Sărbători frumoase să aveți și să avem! Hristos a înviat!
Dacă ți-a plăcut, m-aș bucura să îmi dai un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să afli ce mai scriu!
Pe INSTAGRAM mă poți urmări AICI! Mulțumesc mult!
Citește și:
CELE 4 LEGĂMINTE ÎN VREME DE PANDEMIE CORONAVIRUS! CRIZA ASTA E EXAMENUL MATURITĂȚII NOASTRE
DOI SUEDEZI DE ORIGINE ROMÂNĂ NE EXPLICĂ „NORMALITATEA” DIN SUEDIA ÎN PANDEMIA DE CORONAVIRUS
SUNTEM SIGURI CĂ PUTEM SĂ FIM SUEDEZI? EU NU PREA CRED! DAR POATE VOI VOT-AȚI ALTCEVA…
Și pentru că închei majoritatea aticolelor cu o piesă, pentru aceasta nu cred că e una mai potrivită decât Resistire, devenită un fel de imn neoficial al Spaniei în aceste vremuri. E o melodie veche, din 1988, cântată în 2020 de 30 de artiști spanioli, în semn de speranță și putere:
Mie mi se par emoționante cuvintele și puternic mesajul atâtor oameni care, izolați, dar împreună, au transmis ceva lumii întregi! Tradus în română, mesajul e AICI:
FOTO: SHUTTERSTOCK
No Comments