Doi medici din Germania ne spun cum arată sistemul medical nemțesc pe timp de pandemie!

medic Germania

Dacă până acum câteva luni o îmbrățișare avea mereu efecte vindecătoare, în prezent, a devenit un gest pe care îl mai putem face doar cu sufletul, în cele mai multe cazuri. Lumea noastră s-a schimbat și, în fiecare zi în care ne trezim, învățăm să trăim altfel. Nu avem manuale, pentru că, deși istoria a mai întâlnit pandemii, noi nu am mai trecut prin asta! Suntem însă aici cu toții! Așa că experiența nostră devine manual pentru alții, iar cea a altora, carte de instrucțiuni pentru noi!

Tocmai de aceea ne uităm peste gard, sau mai bine zis, peste graniță și învățăm! Ne-am amintit lunile astea-deși nu ar fi trebuit să uităm niciodată, cât de important e un sistem medical pregătit de orice. Germania e una din țările europene care ne arată, pe mai multe planuri, că stă bine la acest capitol. Pe teritoriul lor s-a înregistrat primul caz de COVID-19 pe 27 ianuarie, lângă Munchen, în Bavaria.

Sistemul medical din Germania, pe timp de pandemie

De atunci, Germania a fost mereu printre țările care raportau zinic un număr mare de cazuri de infecții cu coronavirus, dar, în tot acest timp, numărul deceselor a fost mult mai mic decât în alte țări cu aceeași rată de infectare. Pe 8 aprilie, potrivit John Hopkins University, rata deceselor era în Germania de 1, 87%. Asta în timp ce în Italia era 12, 63%, în Spania de 9, 92% și în Franța de 9, 40%. Pe atunci, publicația Nordkurier explica rata mică a deceselor menționând vârsta celor infectați, în mare parte tineri, dar și sistemul medical.

La acel moment, tot potrivit Norkurier, vâsta medie a îmbolnăvirilor era de 49 de ani, iar New York Times îl cita atunci pe pe Hans-Georg Krausslich, expert în virusologie de la Heidelberg University, care spunea că, în Germania, COVID-19 începuse ca o boală a skiorilor. Practic, primii pacienți care au fost infectați cu noul coronavirus erau cei care fuseseră la ski în resorturile din Austria și din Italia. Aceștia au răspândit virusul mai departe. Astfel a venit al doilea val de îmbolnăviri, care a început să curpindă tot mai mult și persoane în vârstă. Rata mortalității a crescut, dar comparativ cu țări la fel de afectate, a rămas de cel puțin patru ori mai mică.

Sistemul medical din Germania, pe timp de pandemie

Astfel, pe 25 aprilie, în timp ce în Italia rata mortalității era de 13, 5, în Franța, de 13, 9, în Spania, de 10.2, în Germania se ridica la 3, 7% din totalul de infectări înregistrate de la începutul pandemiei.

Așa că, în mod evident, sistemul medical din Germania, în perioadă de pandemie, are un rol crucial în menținerea unei rate scăzute de decese. Ca să îmi fac o imagine despre cum arată acest sistem, am stat de vorbă cu doi medici de origine română, care profesează în Germania.

Germania pandemie

Simona Bender are 33 de ani, și-a făcut rezidențiatul din Germania pe chirurgie, dar a renunțat în ultimul an și s-a reorientat către medicina de familie, pentru a deveni mamă. Înainte de a intra în concediu de creștere copil (un băiețel superb), a lucrat la Rems-Murr-Klinikum Winnenden, în apropiere de Stuttgart.

Gabriella Vissangess are 37 de ani și este medic cardiolog tot la Rems-Murr-Klinikum Winnenden, unde în prezent are sub observație numeroase cazuri de COVID-19.

Sistemul medical din Germania, pe timp de pandemie

Am pus cap la cap informațiile de la cei doi medici care știu să privească sistemul medical din Germania cu ochii unui doctor care cunoaște și sistemul românesc și mi-am putut face o imagine, cred eu, corectă.

Așadar, sistemul medical nemțesc s-a remarcat prin:

1.Un sistem de testare performant

DR. Gabriela Vissangess:Testarea în Germania se face la cele mai mici indicii, la cele mai mici probleme respiratorii sau la un episod febril. În acest fel sunt identificați și mulți care nu dezvoltă complicații și se vindecă repede, dar și mulți pacienți asimptomatici.

La momentul actual, Germania efectuează 24 738 de teste la fiecare milion de oameni, conform site-ului de referință Worldometres. Există inclusiv o modalitate de testare cu centre de tip drive-in, un fel de McDrive pentru testare, doar că mai puțin amuzant.

DR. Simona Bender: „Centrele de tip drive-in pentru testare sunt foarte populare. Stai în mașina personală, la volan și vin cadre specializate și protejate din cap până în picioare, îți fac testul din nas și din gât, apoi tu pleci și primești rezultatele. Dacă ești pozitiv, se vor lua măsuri mai departe. Aceste teste însă nu se fac oricum. Dacă tu crezi că ești suspect, te inregistrezi prin telefon la medicul de familie, acesta decide dacă ai nevoie de test și, dacă da, primești un număr de la DSP-ul german. În baza acestui număr, ți se face testarea.”

Germania centru de testare drive-in

2.Secții de terapie intensivă mai bine dotate ca în multe alte țări

Pe 19 aprilie, Germania număra 30 058 de paturi de terapie intensivă, dotate cu respiratoare, din care 17 393 erau ocupate și 12 665 libere. Ca să vă faceți o idee, la momentul respectiv, România număra în jur de 1500 de respiratoare.

DR. Simona Bender: „Germania s-a mobilizat repede și eficient imediat ce a apărut această problemă. Spitalele sunt foarte bine organizate. De exemplu, în spitalul unde lucram eu sunt in total patru secții care tratează tot ce ține de noul coronavirus. E una pentru suspecți, sunt două secții de pre-intensiv, unde se află și respiratoarele  și una de post-intensiv, unde ajung pacienții extubați, care nu mai au nevoie de ventilație invazivă și pot beneficia de ventilație non-invazivă. Ventilația non-invazivă este cea în care pacientul nu e sedat, e treaz și, desi e în continuare ventilat, respiră și el activ”.

DR. Gabriela Vissangess:Avand experiența din Italia, încă de la inceput ne-am restructurat ca sa optimizăm totul. Secția unde lucrez eu, de Cardiologie, a devenit secție de COVID-19. Avem anticamere unde ne echipăm pentru a fi protejați, avem totul foarte organizat și echimpamente de protecție adecvate.”

3.Medici pregătiți pentru situații de ugență sau speciale, indiferent de specializare

DR. Simona Bender:În Germania, pacienții cu probleme de respirație sunt intubați mult mai repede decât în alte țări unde nu există suficiente respiratoare. Aici erau 28 de mii de respiratoare și au crescut numărul la peste 30 de mii. Așa că dacă pacientul întrunește condițiile pentru a fi ventilat mecanic, nu se stă pe gânduri, trec direct la ventilația mecanică! Adică pacientul e pus la un respirator!  Și paturile de ATI sunt suficiente. Nu s-a întâmplat să nu se poată trata un pacient. Sunt localități unde se primesc și pacienți din Franța sau Italia și tratați în Germania la secțiile de terapie intensivă.”

DR. Gabriela Vissangess: „La Spitalul unde lucrez eu avem câțiva medici infectați, dar nu avem probleme de personal, să nu avem cu ce să înlocuim un doctor care intră în carantină. În ceea ce privește cazuri de demisii ale medicilor, nu am auzit. În plus, pe mine și pe colegii mei ne-au impresionat medicii pensionari care, imediat ce a fost declarată pandemia, și-au anunțat disponibilitatea de a lucra, în caz că apar probleme de personal.”

Germania în timp de pandemie

DR. Gabriela Vissanges: Gândim controalele organizat, în așa fel încât să raționalizăm resursele și să minimizăm riscurile. De exemplu, nu se intră de 10 ori la un pacient cu COVID-19, nu intră nici mai mulți medici, intră unul o dată și face tot ce e nevoie.”

DR. Simona Bender: „Pentru că țin legătura cu medici de la mai multe spitale, știu de exemplu că la o unitate medicală, ca să fie suficiente resurse, s-au folosit măști FFP2 din 2001, teoretic expirate! Chiar și în aceste condiții, nu și-a dat nimeni demisia! În plus, aproape orice medic, indiferent de specializare, știe să folosească aparatele necesare în caz de urgență majoră. În rezidențiat ne rotăm pe secții și rezidenții trec pe la ATI toți și sunt responsabili de pacienti în terapie intensivă. Așa că, eu, ca medic de familie, știu să intubez și să fac ce e nevoie în caz de probleme respiratorii, lucru care, din ce știu, nu se întâmplă peste tot, pe specializarea mea.”

Germania în timp de pandemie – în loc de concluzii

Nu putem spune că cineva, oricine, era pregătit pentru ce se întâmplă acum! Germania pe timp de pandemie e tot o țară care se confruntă cu un fel de război! La fel cum sunt toate statele lumii. Doar că, la război, contează și cu ce ești inarmat.

În mod clar, noi, atunci când o să ieșim din asta, avem niște teme de făcut! Probabil și ei! Și ar mai fi ceva ce mi-au spus ambii medici din Germania! Ce îi ajută mult pe nemți să lupte cu virusul e stilul de viață care include mult, mult sport! La orice vârstă, la orice greutate și în orice condiții! Tot un fel de temă, aș zice eu!

Să fiți și să fim bine!

LATER EDIT: Am trecut în revistă câteva puncte importante ale sistemului medical nemțesc. Mai e ceva ce a apărut acum în presa internațională: modul de a protesta al unor medici nemți! Se pare că au și ei unele probleme cu echipamentele de protecție. Nu s-au înregistrat demisii până acum în Germania, dar câțiva medici generaliști protestează…altfel! Zeci de doctori s-au fotografiat fără haine, în cabinete ori acasă, pentru a trage un semnal de alarmă în privința problemelor întâmpinate!

Potrivit presei din Germania, autoritățile fac eforturi constante pentru a aproviziona spitalele și cabinetele cu echipamente de protecție, însă necesarul este mai mare decât stocul real. Producția de măști medicale a fost naționalizată, dar, chiar și așa, se importă săptămânal echipamente din China. Cel mai recent transport, cu 10 milioane de măști sanitare, a sosit în țară pe 27 aprilie.

Dacă ți-a plăcut, m-aș bucura să îmi dai un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să afli ce mai scriu!

Pe INSTAGRAM mă poți urmări AICI! Mulțumesc mult!

Citește și: 

CELE 4 LEGĂMINTE ÎN VREME DE PANDEMIE CORONAVIRUS! CRIZA ASTA E EXAMENUL MATURITĂȚII NOASTRE

DOI SUEDEZI DE ORIGINE ROMÂNĂ NE EXPLICĂ „NORMALITATEA” DIN SUEDIA ÎN PANDEMIA DE CORONAVIRUS

SUNTEM SIGURI CĂ PUTEM SĂ FIM SUEDEZI? EU NU PREA CRED! DAR POATE VOI VOT-AȚI ALTCEVA…

No Comments

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *