TEDxBUCHAREST (2): Bărbații care schimbă lumea

TEDxBucharest

Am crescut cu toții cu imaginea aceea a lui Făt-Frumos-Greuceanu-Batman-Superman care, în calitate de supererou, schimbă lumea și o face mai bună. Am intrat în viață cu povești, multe bine instalate în subconștient, în care bărbații Alfa sunt cei aleși, crescuți eventual în condiții speciale. Musai trebuie să zboare sau să călărească un armăsar care mănâncă jăratic, să se dezvolte într-un an cât alții în zece, eventual să se nască dintr-o lacrimă sau din lăptișor de matcă (mă rog) și să fie educat de Zâna cea bună! Nu, serios?

Pai dacă asta ar fi imaginea lui Făt-Frumos și doar asta, dacă astea sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un bărbat Alfa, care face lumea mai bună în jurul lui, atunci înseamnă că realitatea e plină doar de zmei și balauri? Nu prea cred.

Evenimente ca TEDxBucharest demonstrează că supereroii sunt printre noi.

Sunt bărbați normali și totuși supereroi. Pentru că asta aleg să fie. Și, ce e mai frumos, unii aleg asta în contexte de viață complet nefavorabile.

Dar, până la urmă, chiar dacă nu alegi evenimentele exterioare ție-cel puțin la nivel conștient, ai puterea de a ALEGE ce faci cu ele! Iar dacă ALEGI corect, devii supererou! (repetiția e intenționată)

Hai să cunoaștem trei dintre ei:

Christophe Debard, leader al laboratorului de inovații de la AIRBUS-Toulouse ProtoSpace, fondator Humanity Lab AIRBUS, speaker TEDxBucharest

Cine e Christophe

Înainte de a împlini 14 ani, lui Christophe i-a fost amputat piciorul în urma unui diagnostic greu: cancer. I-a luat mulți ani să depășească toate complexele cauzate de proteza sa, iar filosofia sa de viață a devenit: “Ce nu mă omoară, mă face mai puternic.”( Nietzsche). Ca adult, inspirat de o femeie care încă se simțea mai puțin valoroasă prin purtarea unui picior prostetic, a schimbat pur și simplu lumea celor care, la fel ca și el, au un membru amputat.

Christophe Debard

Cu ajutorul celor de la AIRBUS, a reușit să creeze o proteză care arată mult diferit față de cele clasice și care se va produce, prin intermediul imprimantelor 3D, la un preț accesibil: 10 dolari. Mai în glumă, mai în serios, spune azi că are “cel mai cool picior din lume” și mărturisește că intenția lui e să îi ajute în special pe copiii care suferă cumplit din cauza complexelor legate de proteză.

A devenit leader al laboratorului care l-a ajutat să creeze cel mai original picior prostetic, iar acum, pe lângă aceste proteze, crează scaune rulante pentru jucători de badminton și roboți care ajută persoane cu dizabilități.

Apoi a avut inițiativa de a crea Humanity Lab în cadrul Airbus, o platformă care pune în legatură oamenii care au o problemă, dar nu gasesc o rezolvare, cu oameni care le pot oferi o solutie.

Cum schimbă Christophe lumea?

În cel mai frumos mod posibil: arată că orice apare ca o piedică, privit dintr-o altă perspectivă, poate fi o oportunitate și chiar o rampă de lansare! Ne deomonstrează că, dacă își accesează puterea interioară, acționează și chiar cere ajutor, orice victimă se poate transforma într-un supererou.

Cum ne inspiră pe noi să schimbăm lumea?

Simplu: ne arată cât suntem de puternici, noi, ca oameni! Iar dacă știi să îl privești cu sinceritate, poți să realizezi cât ești TU de puternic! Orice te face diferit, chiar dacă la prima vedere pare ceva negativ, poate face diferența.

Alex Dima-Senior Corespondent Pro TV, promotor al proiectelor #noifacemunspital și Magicamp, speaker TEDxBucharest

Cine e Alex?

Alex Dima a făcut 9 ani de Teologie, dar a renunțat pentru că nu a simțit că e pregătit pentru o misiune în care „trebuie să fii sarea pământului și lumina lumii.” A fost profesor timp de un an, a intrat apoi în presă, iar din 2008 este unul dintre realizatorii unui proiect prin care “ne facem bine: “România, te iubesc.”

Alex Dima

Eu l-am cunoscut acum 12 ani, când eram în training în televiziune, iar el era Corespondent al Departamentului Politic Pro TV. A fost unul dintre cei de la care am învățat să fiu jurnalist și-puțini știu asta despre el, una dintre persoanele alături de care puteai să râzi din tot sufletul, cu tot stresul din TV și cu toți nervii (mei) de începător.

12 ani mai târiu, Alex și-a păstrat umorul, dar zi de zi a mai amplificat ceva în personalitatea lui: acea lumină care ne face oameni.

Cum schimbă Alex lumea?

Pur și simplu, e el omul care FACE ceva pentru asta! Oamenii care transformă ceva în jurul lor devin ei schimbarea. Prin tot ce sunt!

Și Alex ia în serios de la lucuri mici – cum  ar fi colectarea corectă a gunoiului, până la lucruri mari, cum ar fi o emisiune TV care schimbă paradigme și legi sau proiecte umanitare (#noifacemunspital, Magicamp).

Și schimbă lumea atunci când el însuși este mesajul lui de la TEDxBucharest: “Să facem!”

Cum ne inspiră pe noi să schimbăm lumea?

Chiar așa! E el îmsuși mesajul lui despre acțiune, despre bine și despre schimbare! Prin tot ce face, prin tot ce spune, prin tot ce arată!

Cătălin Ciupală, profesor de matematică, speaker TEDxBucharest

Cine e Cătălin?

E profesor de matematică la liceul Andrei Șaguna din Brașov! Și, dacă nu îl cunoști și nu știi ce face cu adevărat, poți să crezi că, prin meseria lui e, pentru mulți, un fel de bau-bau al integralelor, al derivatelor și al trigonometriei. DAR NU!

Cătălin Ciupală

Cătălin Ciupală îi ajută pe elevi să înțeleagă și să învețe matematica folosindu-se de realitatea virtuală și de….video-uri pe youtube. Video-uri pe care copiii sunt îndemnați să le realizeze singuri! Pe modelul vlogging…cu probleme de matematică! Exact ca AICI!

În plus, aplică metode inovatoare prin care împrienește elevii cu o materie care pentru mulți e bau-bau. Organizează concursuri originale, se folosește de un laborator de realitate virtuală și aduce geometria în concret și a creat o plaformă digitală prin care elevii rezolvă probleme și primesc feedback.

Cum schimbă Cătălin lumea?

Educația schimbă lumea! Ideea asta, promovată de vizionari ca Nelson Mandela sau Malala Yousafzai, tânăra care a câștigat premiul Nobel la 17 ani, e acum realitatea pe care o vedem cu toții! Dacă deschidem ochii! Educația lărgește orizonturi, găsește soluții, ridică nivelul de trai. Oamenii care produc schimbări sunt bine educați, cel puțin în aria lor de activitate.

Cum ne inspiră pe noi să schimbăm lumea?

Într-o Românie care a obținut cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018 și unde procentul de analfabetism funcțional este de 44%, e nevoie de astefel de profesori.

Ne arată, în primul rând, că există o luminiță la capătul tunelului de învățare. În plus, ne demonstrează că orice, pus în perspectiva corectă, poate deveni accesibil și frumos. Și toți ne dorim o lume mai frumoasă.

Așa schimbă Cătălin Ciupală lumea!

Așadar, ce înseamnă să fii bărbat alfa/supererou care schimbă lumea?

Oameni ca speakerii TEDxBucharest exemplifcați (puteam alege mulți alții) îmi arată clar! Înseamnă să ai curaj să te uiți la nevoile tale și ale celor de lângă tine! Să ai curaj să fii creativ! Să ai curaj să crezi și să acționezi!

Apropo, nu erau acestea principalele calități (în frunte cu noțiunea de curaj) ale lui Făt-Frumos și ale oricărui supererou? Pentru că da, oricine poate să fie supererou! Oricine ALEGE!

CITEȘTE ȘI: TEDXBUCHAREST (1): FEMEILE CARE SCHIMBĂ LUMEA

Mai poți citi și: FRICA…SĂ VORBIM CU MULT CURAJ, DESPRE CÂT ÎMI E DE FRICĂ!

Sau, într-o retorică amuzantă: LA BLOC, PE BLOG (3): DESPRE PĂSĂRI ȘI PĂSĂRICI! LA PROPRIU

Pe mine mă poți urmări pe Facebook AICI și pe Instagram AICI

Ca final, am ales de data aceasta două piese, de la doi artiști care schimbă lumea prin frumos :

*unul e pianistul Andrei Irima, e greu să nu îți devină dragă delicatețea muzicii lui; puteți downloada albumul lui de AICI și afla despre el de AICI;

^celalalt e neapărat de iubit: e Havasi, cel mai rapid pianist din lume; la concertele lui două ore trec ca o singură respirație;

I-am ales pe amandoi pentru că, deși sună, cel puțin aparent, în antiteză; vorbesc, prin muzică, despre oameni : nu e fiecare om cea mai frumoasă antiteză? Și fiecare transformă lumea în felul lui…

FOTO: TEDxBUCHAREST

No Comments

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *