Procrastinare (pe oltenește “lene”) – ce înseamnă și de ce ne amânăm viața (1)?

Sunt Cristina-Maria și visez la un blog de suficient de multă vreme încât să nu pot să va zic…anul, că mi-ar fi rușine! Pot să va spun însă că articolul asta trebuia să fie gata demult, dar… am avut treabă! Fix când să mă apuc, am realizat că nu îmi beam ceaiul din cana preferată. (?!) Că doar are mesaj motivațional și cum pot să scriu fără motivație?! Așa că i-am făcut mutație musetelului! După un timp greu de definit, am realizat că tot ce aveam în cap era legat de ce biscuiți ar merge la ceai. Nu mă hotărâm!
Ca să nu mai pierd timpul cu prostii (?!) am decis să îmi cumpăr mai multe feluri și să mă întorc la blog. Pe drum însă mi-am amintit că vreau să reduc zahărul procesat din alimentație, așa că am luat gutui. Când m-am întors, mi-am dat seama că ceaiul nu are același feng-shui cu gutuile ca și cu biscuiții, așa că hai să reconsider teoria zahărului. M-am apucat să citesc articole despre zahăr, zaharoză, sucraloză, zaharină, aspartam, miere de albine, extract de ștevie și sirop de agave. Și care poate îndulci mai sănătos biscuiții?!? Când am terminat, era vineri! De articol, care e despre procrastinare, mă apucasem marți! Superb!
Să nu mai amânăm ideea! Deci ce înseamnă procrastinare?
PROCRASTINÁ, procrastinez, vb. I. Trânz. A amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa.Vine din englezescul to procrastinate,
Asta e definiția dată de dexonline, dar am impresia că eu am inventat conceptul. Ani de zile am fost procrastinator-șef, găsind tot felul de chestii pe care să le fac, când trebuia să fac altceva! Că să mă tratez, am simţit că e cazul să înțeleg în profunzime ce înseamnă povestea asta. Altfel risc să îmi petrec viața citind articole că “Topul orașelor din UK unde se mănâncă cele mai multe aripioare picante” (dap, tocmai l-am terminat de citit, în Durham trebuie să mergeți, nu pun link, pentru că mă tem că lăsați articolul de față).
Cine procrastinează?
Nu știu alții cum sunt, dar pe mine mă liniștește ce spune Pier Steel, profesor considerat un fel de tăticul procrastinării în SUA (a suferit din cauza ei și a studiat-o din toate unghiurile) .
Potrivit lui, în epoca modernă 95% din oameni sunt procrastinatori într-o sferă a viețîi lor. La unii (20%) problema e cronică și îi poate afecta pe multe planuri. Mai mult de atât, tot Steel spune că există inscripții care atestă procrastinarea încă din 1400 înainte de Hristos. La egipteni! Așa că dacă disperi că nu ți-ai terminat treaba și urlă șeful, să știi că strămoșul tău era la fel de agitat că îl închide faraonul într-o piramidă dacă se mai lălăie.
Și că să stea linișțiți cei care fac Metroul din Drumul Taberei, Dicționarul Englez Oxford trebuia făcut în zece ani, dar hărnicia academicienilor s-a întins pe 49 de ani. Deci, cei care v-ați anunțat pe Facebook participarea la eclipsa solară din 2081 şi staţi în zona unde încă e şantier, să șțiți că s-ar putea să mergeți cu metroul.
Deci, procrastinatori din toate colțurile țării/lumii, liniștiți-vă! Suntem mulți!

Acestea fiind spunse despre procrastinare…
…de ce lași pe mâine ce puteai face anul trecut?
Chiar, de ce procrastinăm? Sincer, îmi vine să folosesc pentru răspuns cuvinte care, odată rostite, ar trebui BEEP-uite că la TV. Nu de altă, dar tocmai m-am oprit să verific dacă am ingrediente pentru gogoși! Dar, hai să vedem: dacă înțelegem “DE CE” poate aflăm și “CUM” să rezolvăm. Am cercetat problema în statistici, site-uri şi cărţi şi am găsit 4 categorii de procrastinatori:
Procrastinare-1.Dependentul de adrenalină:
DE CE PROCRATINEAZA: Îi place senzația pe care i-o dă rezolvarea unei probleme pe ultima sută de metri. Se simte viu, devine prezent și mintea i se golește de voci care, când are timp, îi arată de ce nu o să îi iasă ce vrea să facă.
Procrastinare-2.Ezitantul
DE CE PROCRATINEZA: Nu poate să depășească frică de eșec. Și el aude voci care îi spun PREA TARE că nu o să reușească niciodată.
Procrastinare-3. Nehotaratul
DE CE PROCRATINEZĂ: Nu are o singură voce critică, are un cor și toate îi propun o altă varianta de rezolvare a problemei. Și, bineînțeles, el amână să aleagă una.
Procrastinare- 4.Impulsivul
DE CE PROCRATINEZA: Autodisciplina e un cuvânt în Swahili pentru el și, cel mai probabil, nu vorbește Swahili. Așa că orice, dar absolut orice îi distrage atenția când are ceva de făcut.
Evident, eu mă regăsesc în toate cele patru categorii!
Cumva, preferatul meu e “dependentul de adrenalină”, pentru că măcar el rezolvă problema, chiar dacă la final are limba scoasă de un cot și aude guguștiuci. Dar, din păcate, un procrastinator profesionist e și ezitant, și nehotarât, și impulsiv. În funcție de situația…care trebuie amânată.
Și, din păcate, procrastinatori din toate colțurile, eu, că reprezentant de vază al vostru, am ajuns la o concluzie tristă: toate aceste categorii au la baza același lucru: lipsa de încredere. În ține însuți! În ceilalți! În reușită! În orice are legătură cu punerea în practică a intenției tale! Ideea că nu ești destul de bun e la baza amânării continue! Simți că nu eșți suficient pentru ce ai vrea să faci! Așa că lași pe mâine, poate între timp cade un meteorit cu perfecțiune în capul tău!
Îmi amintesc că o prietenă psiholog, la care m-am plâns acum un an că nu reușesc să scriu două cuvinte pentru mine însămi (blog sau altceva), mi-a spus că incapacitatea se leagă de o rană profundă. După ce vreo jumătate de an m-am raportat la situație că un Che Guevara rănit în lupta de gherilă, mi-am dat seama că rana era de fapt neîncrederea. Cam atunci m-am apucat de scris și probabil că a început vindecarea…
Prietenii mei procrastinatori, în mod clar, e nevoie de o soluție!
Dar, hai totuși să nu o căutăm chiar acum! Până la urmă, e și mâine o zi. Sau…de fapt n-au intrat zilele în sac! SÎC! (tot în Oltenia am învățat expresia asta).
Deci…
Va urma…
Mâine…
Hm…sau într-una din zilele următoare!
Dar, vorba lui Schwarzenegger: “Mă voi întoarce”!
FOTO: CORA POPEANGĂ-GROSU
FOTO „PROCRASTINATION”: SHUTTERSTOCK
Citește și: 3 CUVINTE MAGICE CARE MĂ VOR FACE SĂ POT CÂND NU O SĂ MAI POT ÎN 2020! ȘI TE POT FACE ȘI PE TINE!
RECUNOȘTINȚA PENTRU ÎNCEPĂTORI ȘI AVANSAȚI – UN (FOARTE) MIC TRATAT
Pe mine mă poți urmări pe Facebook AICI și pe Instagram AICI
În loc de piesă, pentru vorbitorii de engleză, prezint unul dintre cele mai tari discursuri TED pe care le-am văzut vreodată. Mă face să zâmbesc/râd de-a dreptul doar la când dau play video-ului! Tim Urban e haios, genial și…ca noi:
14 Comments
Wow! Gand la gand. Chiar astazi am terminat de scris un articol despre lene si procrastinare care vine la fix ca o completare la ce ai scris tu:
👉https://gratielavlad.ro/cum-sa-scapi-de-lene/
Te invit sa imi spui ce parere ai… si poate chiar sa lasi si tu la mine un comentariu cu link-ul spre acest articol. Sunt informatii care se completeaza si pot oferi valoare cititorilor!!
Te imbratisez cu drag!
multumesc tare mult, draga mea:) am parcurs materialul tau, o sa public in urmatoarele zile a doua parte din al meu si voi comenta , cu tot cu link-uri; te imbratisez si pastram legatura, ti-am dat like si pe pagina, te astept cu mult drag si eu aici:
https://www.facebook.com/Parfum-de-femeie-by-Cristina-Maria-107000674014623/?modal=admin_todo_tour
Uneori îmi place să spun despre mine că sunt combinaţia dintre furnica şi albina, dar alteori am impresia că sunt combinaţia dintre trântor şi greiere, asta după ce văd cât am tras mâța de coadă şi nu am făcut nici 10% din ce trebuia să fac în ziua respectivă. După ce meditez la acest lucru 2-3 minute, mă reactivez şi fac în 30 de minute ce trebuia să fac în 4-5 ore. Ştiu, pare imposibil, dar nici eu nu am explicaţia corectă… aşa sunt eu, uneori trântor, alteori super-albina!!!
În vacanţa de vară a anului 2019, îmi propusesem să scriu 2 cărţi: una de gramatică şi una de literatură. Planul era făcut, am realizat chiar şi cuprinsul şi… atât!!! Folderele se odihnesc liniştite în interiorul unui alt folder, care este pe desktop. De ce m-am oprit? De lene!!! E mare… cât Casa Poporului:)))
De fapt, nu e chiar asta, doar că au intervenit alte mici probleme, care au devenit mari, unele chiar uriaşe, iar proiectul meu e în stand by. Dar nu am renunţat la el, doar ca la nivel mental cuprinsul a suferit nişte modificări, modificări care urmează să fie tehnoredactate, dar trântorul din mine nu mă lasă să avansez.
Uneori, şi prietenii sunt de vină (pe cine să dau şi eu vina :)))): unul mă întreabă „Ai timp de un fotbal la sala / stadion?”, iar eu aşa ceva nu pot refuza, altul mă întreabă „Ce joc ai mai terminat în ultima vreme?” şi încep să caut jocul potrivit, iar când îl găsesc… e vai de el!!! De curând am terminat jocul BATTLEFIELD BAD COMPANY 2 (jocul are 13 misiuni destul de mari!) în doar 1 zi şi jumătate!
Deşi sunt un „rac” din decada a doua, nu mă consider unul adevărat, în sensul că nu fac paşi înapoi niciodată, eu doar amân inevitabilul. Din contră, mă consider un om enervant de insistent când vreau să obțin ceva, perseverent, optimist şi muncitor, doar că uneori şi bateriile mele se mai descarcă şi trebuie să iau o pauză pentru a le reîncărca (cum zicea Doru Octavian Dumitru într-unul din monologurile sale despre bărbat şi femei: „Vocabularul unui bărbat are 8000 de cuvinte, după care corpul este programat la somn. Femeia are un vocabular de 20.000 de cuvinte … dacă nu-i nervoasă. Dacă e nervoasă, adaugă nişte zerouri, atâta tot!”).
Articolul tău este foarte funny şi chiar m-am regăsit în unele fragmente (fragmentul cu biscuiţii – şi eu îi ador la nebunie, dar să nu aibă crema de fructe).
Baftă în continuare!
haha, am ras la gluma lui Doru:))) cam asa e…
Te incurajez sincer sa scrii cartile, chiar da; apuca-te macar:) spor si bafta!
Sa fie si la mine, zic:)
Pingback: Procrastinarea (2)-un fel de monstru de sub pat! Cum să te vindeci? - Parfum de femeie
Pingback: Procrastinare (pe oltenește “lene”) – ce înseamnă și de ce ne amânăm viața? - LaPunkt
Pingback: Sustenabilitate - cum ar fi să devenim noi supereroii planetei noastre? - Parfum de femeie
Pingback: Hai să nu stăm în casă, hai să stăm acasă! Mici pași japonezi pentru o viață frumoasă acasă - Parfum de femeie
Pingback: Rasism în România sau de ce uneori lucrurile nu sunt doar albe sau negre! Sunt și gri sau de altă culoare - Parfum de femeie
Pingback: Hai să oferim mai mult decât un dar! Cum să personalizezi un cadou - orice cadou - Parfum de femeie
Pingback: 10PLUS1 motive pentru care aș locui în Constanța! „La mare” nu e doar pentru vacanță, e un stil de viață - Parfum de femeie
Pingback: De ce să alegi un domeniu Internet personalizat de la Hosterion și de ce poate fi mai bun ca .ro sau .com - Parfum de femeie
Pingback: Ce înseamnă cu adevărat liberalizarea pieței de energie? Oare e simplă ca un joc, dacă îi știi ABC-ul? - Parfum de femeie
Pingback: Matematica nu e o PROBLEMĂ, ci o SOLUȚIE? Olimpiada Digitală de Mate Brio Challenge te așteaptă cu premii! - Parfum de femeie