Rasism în România sau de ce uneori lucrurile nu sunt doar albe sau negre! Sunt și gri sau de altă culoare

rasism 1

În mod evident, acest articol nu e despre fotbal! O fi el sportul rege, dar când mingea s-a urcat pe tron, cred că eu eram într-o perioadă anti-monarhistă sau ceva, că nu am participat la încoronare. În plus, a trecut ceva de la scandalul în care a fost implicat Sebastian Colțescu, așa că nu mai poate fi doar despre ce s-a petrecut la meciul PSG – Istanbul Bașakșehir.

Oamenii au început oricum să uite problemele profunde generate de situație. Mulți nici nu le-au sesizat vreodată. Au primat glumele, meme-urile și întrebările existențiale de genul “cum o să bem noi de acum încolo vin întunecat de Drăgășani?” Și cu acelea am și rămas.

Rasism în România sau de ce uneori lucrurile nu sunt doar albe sau negre

Pe principiul “românul s-a născut poet și glumeț”, noi reușim să transformăm totul într-un banc și… Și gata. După ce ne-am bătut cu mâna pe burtă că facem caterică cu budincă din orice subiect, trecem la altă temă. Unde o să ne iasă altă caterincă și altă budincă. Da, cum spuneam: suntem un popor poet, glumeț și mâncăcios. Și…și atât?

În plus, ce mi s-a părut mie interesant și m-a și enervat a fost polarizarea persoanelor în acest caz: ori erai alături de Colțescu, ori erai împotriva lui. Lucrurile însă au fost și rămân… mai nuanțate, că tot vorbim de culoare! Nu e totul alb sau negru mereu, cu atât mai puțin într-o situație ca asta!

rasism 2

OK, cel mai probabil Sebastian Colțescu nu a dat dovadă de rasism! „Negru” nu are conotația lui „niger” sau „negro” în engleză, deci e clar că nu a fost rostit în sens disprețuitor. Cu toate acestea, a spune că arbitrul nu a greșit cu absolut nimic, înseamnă a ignora realitatea în care trăim. Merită însă să fie pedepsit pe viață pentru o eroare? Nu, în mod clar, nu! Până la urmă, până și multe infracțiuni se șterg din cazier după un timp, cum ar fi să pedepsești un om pentru totdeauna pentru așa ceva? Dar da, cred că greșeala lui ar trebui cel puțin observată, notată și analizată sincer. Ca să nu se repete, să nu devină o normă.

Așa că, în cazul Colțescu, situația nu e albă sau neagră: ori e rasist, ori e victimă și gata. Mai degrabă, lucrurile se situează undeva într-o zonă gri, iar problema trebuie investigată și înțeleasă mai profund. Așa cum și noi, ca români, avem de priceput câte ceva în ceea ce privește problematica rasismului. Două idei, mari și late, cel puțin din punctul meu de vedere, ar fi:

1. Dacă la noi în țară persoanele de culoare nu se confruntă cu probleme, asta nu înseamnă că lucrurile stau la fel și în afara României

Există un motiv pentru care, de ani de zile, FIFA, UEFA și FRF duc o campanie puternică împotriva discriminării și combat tot ceea ce înseamnă rasism în fotbal și pe stadioane. Chiar dacă România nu s-a confruntat istoric cu discriminarea rasială pe criterii de culoare, la nivel international, aceasta este o problemă de zeci de ani, problemă din cauza căreia au suferit milioane de oameni.

Cât timp vom alege să facem doar bășcălie…

….sau să ne supărăm pe americani că prea au transformat totul în “corectitudine politică/ political correctness”, vom fi rupți de ceea ce înseamnă realitate la nivel internațional. Și români precum Colțescu vor continua să facă gafe care, din păcate, îi pot costa mai mult decât ar merita la nivel individual. 

A înțelege profund și a accepta ce se întâmplă dincolo de granițele noastre nu înseamnă a ne pierde indentitatea și sufletul nostru. Dimpotrivă! Dacă acceptăm și înțelegem că în alte țări realitatea istorică a dus la anumite politici care protejează persoanele de culoare, nu înseamnă că vom scoate „negru” din dicționar. Înseamnă pur si simplu că vom pricepe mai bine lumea toată în care trăim și ne vom adapta contextului, dacă va fi nevoie.

rasism 3

2. Dacă noi nu avem o problemă cu persoanele de culoare, nu înseamnă că nu avem absolut nicio problemă cu ideea de rasism

Mulți români s-au obișnuit atât de mult să folosească termenul țigan în exclamații peiorative, încât nici nu mai sesizează că sunt peiorative. Dacă aș avea câte un ban de aur pentru fiecare moment în care am auzit afirmații de tipul „țiganul, tot țigan”, sau „e țigan, ce vrei”, mi-aș face cea mai mare salbă. Și le-am auzit inclusiv de la oameni care, din alte puncte de vedere, chiar sunt faini și frumoși. Din alte puncte de vedere.

Pentru că mulți români cresc de mici cu ideea că…

țiganii sunt răi, periculoși și pun probleme, la maturitate nici măcar nu realizează că, atunci când se raportează cu așteptări negative la un întreg grup etnic, discriminează. Li se pare firesc și normal. Doar așa au crescut! După ei, nu e disciminare ce fac. E pur și simplu ceva normal, ca mersul sau căscatul sau dormitul.

Eu, de exemplu, am crescut într-o familie care nu mi-a insuflat nicio atitudine față de persoanele de etnie romă. Nici bună, nici rea. Părinții mei aveau alte probleme decât să bombăne țiganii. Sau să mă amenințe că mă dau la unul, dacă nu sunt cuminte! Așa că nu am crescut cu idei preconcepute. Iar ca adult am putut să îmi creez propriile concepții.

Tocmai de asta mi se urcă puțin sângele românesc la cap de câte ori aud pe cineva care disciminează și nici măcar nu realizează asta.

Cred că incapacitatea românilor de a vedea rasismul aplicat la propria ogradă – chiar dacă nu e îndreptat împotriva persoanelor de culoare, ci a romilor, duce la incapacitatea de a-l percepe și a-l înțelege pe deplin la nivel internațional.

Discrimiarea de orice fel e o problemă reală, care a distrus oameni și vieți. Milioane de oameni și de vieți. Dacă acum s-a ajuns în punctul în care, într-adevăr se exagerează cu ceea ce înseamnă ” corectitudine politică” și se tot pendulează între o măsură si alta, e pentru că timp de zeci de ani nu s-a făcut nimic în acest sens. Și, cum spuneam, milioane de oameni și de vieți au fost distruse.

În mod clar, Sebastian Colțescu nu e rasist, sau cel puțin, în comportamentul lui nu a dat dovadă de rasism.

Dar, tot în mod clar, dacă pui lucrurile în context – și nu ai cum altfel, atitudinea lui nu a fost una tocmai OK. O atitudine care putea fi trecută cu vederea fără absolut nicio observație. Lucrurile nu sunt, în prezent, albe sau negre.

Din cauza unui trecut nu prea îndepărtat – pe alocuri chiar a unui prezent – care a pus probleme când a venit vorba de rasă, situațiile de acest fel au nuanțe. Nuanțe scrise cu povești și cu vieți pline de suferință și discriminare. Iar noi trebuie întâi să recunoaștem și să onorăm acele nuanțe. Pentru ca, măcar în viitor, lucrurile să devină albe sau negre, adică mai clare și mai simple. Și mai frumoase!

Rasism în România: update foarte important:

Potrivit Asociației Femeile se implică, o tânără de 18 ani de etnie romă a fost bătută crunt într-un hipermarket din Brașov. Și asta după ce a fost acuzată de furt de către agenții de pază. Se pare că fata fusese într-un alt supermarket de unde a făcut cumpărături. A achitat, dar nu a păstrat bonul, după care a intrat în magazinul unde a avut probleme. S-a plimbat printre rafturi, nu a găsit nici acolo ce avea nevoie, așa că a ieșit. Atunci se pare că a fost bătută.

Tânăra a sunat la 112 să anunțe că a fost agresată. Paznicii la rândul lor au semnalat așa-zisul furt la 112.

Ei i s-a răspuns să aștepte, că nu existau echipaje, și nu exista timp estimativ al intervenției. Paznicilor li s-a comunicat că în câteva minute urma să ajungă un echipaj la fața locului. Ceea ce s-a și întâmplat. Poliția a deschis dosar pentru furt, DAR NU și pentru lovituri, vătămare corporală, violențe etc. Motivul: fata nu prezenta urme, din punctul de vedere al polițiștilor.

Avocații de la Femeile se implică, organizație condusă de Elena Belloiu, au aflat de caz după ce tânăra a sunat o prietenă de la ONG. Pe 2 Decembrie fata a ajuns la IML, s-a dovedit că a fost bătută și i s-au recomandat 7-8 zile în spital din cauza leziunilor! Asta în condițiile în care Poliția nu a sesizat nicio leziune.

Pe camerele de luat vederi…

…din ambele magazine – cel în care a făcut cumpărături și cel în care doar a intrat și nu a cumpărat nimic, s-a dovedit că ce spusese fata era real.

Nu furase nimic. Tot ce au văzut cei care se pare că au trimis-o în spital era că era de etnie romă și că nu avea într-adevăr bon pe ce deținea în plasă. Vii se pae că asta justifică ce i s-a întâmplat?
Se pare că fata e o tânără de etnie romă, dar, nu-i așa, cetățean român. A fost abandonată la naștere și instituționalizată până la majorat cu asistenți maternali.

Practică volei, merge la un Liceu Vocațional și vrea să devină arhitect.

Femeile se implică este o organizație care are un program de susţinere şi suport pentru tinerele ce părăsesc sistemul de adopţie şi îşi construiesc propriul lor drum în viaţă.

Din fericire, tânăra agresată știa pe cineva implicat în acest program, altfel cazul murea în fașă. Dacă se poate vorbi aici de vreo „fericire”. Deci?

THE LATEST UPDATE:

Hipermarketul a dat un comunicat ce contine fraza : „În urma investigaţiei realizate ca urmare a acestui incident, am descoperit cu dezamăgire că tânăra a fost autoarea unei sustrageri de bunuri din cele două magazine din Braşov.”Ca om de comunicare si ca om pot sa zic doar: poftim? Un om e bagat în spital după ce atrage atenția că e de etnie romă și așa se exprimă un lanț uriaș de marketuri, dupa ce probabil o echipă întreagă s-a gandit la cum să comunice?!? Nu e nimic, chiar nimic dubios în modul acesta de comunicare? Eu îmi mențin poziția de mai sus!

Dacă v-a plăcut articolul, sau dacă v-a adus ceva, orice, m-aș bucura să îmi dați un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să aflați ce mai scriu!

Pe INSTAGRAM mă puteți urmări AICI! Mulțumesc mult!

Am mai scris și:

FRICA…SĂ VORBIM CU MULT CURAJ, DESPRE CÂT ÎMI E DE FRICĂ!

„PERSOANA MEA” E UN CONCEPT ÎNȚELES DE MINE ÎN ANI ȘI SIMȚIT CU ADEVĂRAT ÎN PERIOADA ASTA! TU AI AȘA CEVA?

PROCRASTINARE (PE OLTENEȘTE “LENE”) – CE ÎNSEAMNĂ ȘI DE CE NE AMÂNĂM VIAȚA (1)?

RECUNOȘTINȚA PENTRU ÎNCEPĂTORI ȘI AVANSAȚI – UN (FOARTE) MIC TRATAT

SURSA FOTO: SHUTTERSTOCK

3 Comments

 • Ionut
  Reply

  Rasismul, una dintre temele cele mai abordate in zilele noastre, dar si o tema destul de controversata care ne face mereu sa ne gandim daca am zis/am scris ceva ce poate fi interpretat ca afirmatie rasista.
  Cu rasismul ne intalnim inca de mici, dar sub o forma usor mascata, un exemplu fiind poezia „Puisorul cafeniu”: „Sta gaina la-ndoiala/Ca din sapte puisori/Sase galbeni galbiori/Numai cel de la sfarsit/A iesit mai ponosit/Si se-ntreaba speriata/Nu cumva-i de ciocolata?”. Daca dl Coltescu ar fi zis „tipul asta de ciocolata”, oare ar mai fi fost acuzat de rasism? Sau cineva i-ar fi dat o ciocolata crezand ca ii este pofta de ceva dulce? Este clar ca asta nu vom sti niciodata.
  Asa cum spunea cineva in mass-media, romanii pot fi multe lucruri, dar nu rasisti (unii dintre ei). De ce spun asta? Imi aduc aminte mai multe evenimente din fotbal national in care rasismul „era la el acasa”, ca sa zic asa:
  1. Samuel Eto’o a fost facut maimuta, in timpul unui meci, iar dupa marcarea golului s-a bucurat prin gesturi asemanatoare acestui animal;
  2. Dani Alves s-a trezit cu banane in timp ce se pregatea sa bata un corner, dar fiind o persoana charismatica, s-a aplecat, a luat banana si a mancat-o.
  3. Didier Drogba, Mario Balotelli, dar si jucatori de origine asiatica (acestia sunt numiti „galbejiti”) au fost victimele suporterilor echipelor adverse, scopul fiind acela de a-l demoraliza pe jucator si de a-l face sa dea un randament minim in joc. De ce? Ca sa fie schimbat si echipa preferata sa aiba sanse la un rezultat cat mai bun (scopul scuza mijloacele!).
  De la expresii de genul „cuc clocind si tigan muncind”, „trage ban la ban si paduche la tigan” pana la versurile suporterilor echipei FCSB, „Am avut si vom avea / Mereu boala pe tigani”, rasismul este prezent permanent in vorbirea directa, uneori fara sa ne dam seama, alteori intentionat.
  Intreaga planeta lupta pentru combaterea acestuia, dar cred ca acest lucru va dura extrem de mult … zeci si zeci de ani, pentru ca rautatea este ca un drog: asa cum drogurile nu au disparut de pe piata si se vand sub toate formele si metodele, tot asa si rasismul se va manifesta multi, multi ani de acum inainte.
  Uite, am vazut un clip pe youtube in care un suporter al echipei FC Liverpool, de origine asiatica, „s-a ratacit” in timpul meciului cu Manchester United, si in loc sa fie cu „ai lui”, a apucat in sectorul destinat „diavolilor rosii”. Cand l-au vazut, acestia l-au obligat sa se dezbrace de tricoul echipei favorite si sa imbrace tricoul lor, apoi l-au stropit cu bere. Imagineaza-ti acest scenariu, la noi in tara, in timpul meciului FCSB – Dinamo Bucuresti!!!
  Cum il putem opri? Tine de noi, de fiecare dintre noi, de educatia pe care o primim, de programele educative pe care fiecare stat le abordeaza, de ceea ce fiecare invata la scoala (in vremurile actuale, numai scoala nu avem …), de procentul de bunatate vs rautate existent in fiecare om. Dar, eu sunt mai optimist de felul meu si sper ca termenul „rasism” sa fie inlocuit de alti termeni, cum ar fi „prieten”, „mi hermano” (chiar daca sunt de alta nationalitate) sau oricare alt termen care sa nu mai instige la ura si violenta.
  Pentru ca ne aflam in perioada sarbatorilor, iti doresc SARBATORI FERICITE alaturi de cei familie si prieteni, dar si un calduros „Feliz Navidad”!!!

 • Cristina Maria
  Reply

  pai nu inteleg, pot sau nu sa fie unii romani inclusi in categoia de rasisti? Coltescu nu a fost rasist, a gresit in context; in cazul fetei acuzate de furt si batute aiurea, chiar e o situatie foarte trista; si cred ca e legata de etnie, din pacate;
  Altfel, sarbatori minunate si tie:)

 • Pingback: Rasism în România sau de ce uneori lucrurile nu sunt doar albe sau negre! Sunt și gri sau de altă culoare - LaPunkt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *