De ce isteria Coronavirus mă isterizează? Cu probleme de sănătate de 12 ani, știu ce înseamnă panica

panica 1

De când “hapciu, Coronavirus” a devenit noul “mâinile sus, se trage”, iar prețul unei măști medicale a început să rivalizeze cu cel al cireșelor cumpărate în mai, mi se pare că trăiesc într-un banc cu guturai! Adică într-o glumă expirată, al cărei rezultat nu e amuzamentul, ci panica.

Recunosc: inițial, am ignorat isteria asta! Apoi toată povestea mi-a făcut ochii rotocol și am mai ignorat-o puțin! După care a ajuns să mă irite! După care mi-am dat seama că eu am trăit-o! Cam acum vreo zece ani, când eram foarte, foarte tânără și foarte, foarte speriată.

Și, cu toată asumarea și convingerea, pot să vă transmit din tranșeele fricii că…cel mai frică ar trebui să ne fie de frică!

Până la coronavirus, ce mi-a provocat mie panica

Acum 12 ani, când eram aproape foarte copil, mi s-a pus un diagnostic de problemă autoimună despre care la momentul respectiv se știa puțin. Nici azi nu există o enciclopedie despre asta, dar sunt mai multe informații. Tocmai această lipsă de cunoștințe a deschis ușa presupunerilor pentru cine a avut chef. Se dădeau cu părerea de la medici alopați până la persoane care promovau terapii alternative, de la oameni de tipul “am avut un vecin care a avut un vecin” până la persoane care n-aveau treabă.

Cum eu eram aproape copil, v-am zis, aveam urechile ciulite la fiecare scenariu catastrofal vehiculat. Și pot să vă garantez că, în scurt timp, ajunsesem să îmi creez în jur un Univers al panicii generale. Era un Univers în care orice decizie – de la mâncatul unei înghețate până la mersul la mare, era trecută prin filtrul fricii.

coronavirus

Panica, din punct de vedere științific: explicația unui psihiatru/psiholog cognitiv-comportamental

Oricât aș povesti, e greu să conturezi o lume paralizată de frică, dar un specialist poate să facă asta bine și să arate, din punct de vedere știițific, ce se întâmplă în mintea și în viața unui om care intră în panică. Am stat de vorbă cu Elena Todea, psihiatru cu formare în terapie cognitiv-comportamentală care a lucrat mulți ani cu persoane care se confruntau cu stări intense de anxietate sau cu atacuri de panică.    

Cum se definește panica din punct de vedere științific

Elena Todea, psihiatru cu formare în terapie cognitiv-comportamentală : „Un om panicat e, de fapt, un om anxios care are capacitatea de a genera atacuri de panică. În momentul în care devenim anxioși, în creier se întâmplă o activare a sistemului nervos vegetativ – adică cel simpatic și cel parasimpatic.

„Această activare va genera o serie de senzații fizice: palpitații, încordare musculară, dificultăți de respirație, modificări gastro-intestinale, valuri de căldură, amețeli etc. „

„Acest mecanism este…

…un mecanism de apărare, deci, așa numitul “fight or flight” (lupta sau fugi) ce ne ajută mult în față pericolelor vizibile nouă. Însă se activează și la pericolele simbolice, acelea pe care noi le consideram cu potential mare de a ne face rau.”

Ce efecte poate avea întreținerea unei stări de panică (de către coronavirus sau de orice altceva) asupra sănătății organismului?

Elena Todea: „Activarea constantă a sistemului nervos vegetativ vine cu o consecință nefavorabilă deoarece se creează așa numitele circuite nervoase anxioase. Acestea apar în amygdala sau hipotalamus, două zone importante ale creierului nostru, implicate în mecanismul anxietății.

Pe măsură ce continuăm să fim anxioși, aceste circuite devin mai multe și mai “bătătorite”. Deci, în felul acesta, anxietatea este din ce în ce mai mare și mai greu de controlat. Anxietatea, pe termen lung, poate genera diverse complicații: fie asocierea cu alte tulburări psihiatrice, fie accentuarea unor vechi probleme somatice pe care omul anxios le va suporta mai greu, fie ambele.”

Gestionarea problemelor când intervine panica

Elena Todea: „Omul panicat este mereu în alertă și va lua decizii în consecință, în ideea de a se proteja. Pericolul poate să fie o boală fizică cronică pe care persoana o are deja, dar al cărei deznodământ nu-l cunoaște. Mai poate să fie o amenințare infecțioasă pe care persoana nu o are, dar despre care a aflat din media sau un tip de îngrijorare de genul “dar dacă îmi pierd locul de muncă?”.

„Deciziile luate când intervine panica….

… sunt de cele mai multe ori unele care merg pe linia scenariului catastrofal și de cele mai multe ori sunt exagerate. În realitate, noi nu știm deznodământul la nimic din ce se va întâmpla. Cel mai adecvat este să avem o minimă alertă, cât să ne protejăm de ce se întâmplă nociv în realitatea din prezent și să știm să ne adaptăm la ce va urma. Așadar, o abordare calmă ne ajută să luăm cele mai bune decizii pentru noi și pentru cei dragi nouă.

panica 2

Coronavirus & panica?! Nu e panică, man!

Asadar, concluzia mea, in calitate de Cristina-Maria? Cred ca, daca virusul Covid-19 e o probabilitate mica in acest moment-o arata statisticile, panica e cu certitudine o problema. Cauzatoare de alte probleme!

Cred în importanța unui mediu sigur! Așa că sunt prima care încurajează luarea unor măsuri de protecție! De aici până la a transforma mapamondul într-o poveste de groază sau o distopie orweliană, unde mai e un pic și ieșim cu măști de gaze în București (UPS?!) e cale lungă!

În momentul de față,adică cel al publicării acestui articol, la nivel mondial sunt 95 167 de cazuri înregistrate de persoane infectate cu Coronavirus. Din 7, 53 miliarde de oameni. Recuperați sunt 51,435. Si din păcate, 3 254 de decese.

Și da, puteți urmări situația, actualizată aproape în timp real, inclusiv pentru România, unde momentan, la data publicarii, sunt 6 cazuri, AICI.

Așa că, serios! Hai să ne spălăm pe mâini tot timpul, că e sănătos! Și de microbi și de…panică! Panica de orice fel, provocată sau nu de Coronavirus!

Legat de acest subiect, recomand un material foarte bun scris de Izabela Pănescu. Ea e jurnalist specializat pe domeniul Sănătate-AICI

Coronavirus & panica? În mod normal, pun o piesă la finalul unui material. Acum insa mi se pare extrem de haioasă o campanie făcută de un magazin belgian. Mai precis, la două beri Corona ți se oferă o bere Mort Subite-Moarte Subită! Cum vi se pare? Hai , noroc!

Dacă ți-a plăcut materialul, îmi poți da un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să afli ce mai scriu!

Pe INSTAGRAM mă poți urmări AICI! Mulțumesc!

DA, AM FOST UN COPIL „VICTIMĂ A BULLYING-ULUI” ANI DE ZILE! CUM VĂD CA ADULT CEI MAI NEGRI ANI DIN VIAȚA MEA

Citește și: 3 CUVINTE MAGICE CARE MĂ VOR FACE SĂ POT CÂND NU O SĂ MAI POT ÎN 2020! ȘI TE POT FACE ȘI PE TINE!

FRICA…SĂ VORBIM CU MULT CURAJ, DESPRE CÂT ÎMI E DE FRICĂ!

Foto pentru tema coronavirus & panica : SHUTTERSTOCK

3 Comments

 • Simianovici Ion
  Reply

  Corona … pana mai ieri, te ducea cu gandul la un singur lucru: o bere buna pe care o vedeai, in fiecare din serile filmului „Furios si Iute”, la Vin Diesel, si care te facea sa iti spui in gand: „urmatorul film il voi vedea cu o bere ca aceasta alaturi” (ma refer si la mine acum!). Dar, acum, sensul frumos al cuvantului se confrunta cu altceva: corona cea frumoasa si blonda a devenit malefica si distrugatoare (cum ar zice Eminescu, „Care vine, vine, vine, calca totul in picioare”), chiar neiertatoare cu nici un om.
  A fost privita ca o „Cenusereasa”, dar a ajuns sa fie mai ceva ca Angelina Jolie in „Maleficent”, un microb care a redus la tacere pe toti: guverne, lumea fotbalului, educatia si chiar sanatatea, sanatate care lupta acum sa ii gaseasca antidotul.
  Acum cativa ani (eram in anul II de facultate), la Rm Valcea, s-au facut sapaturi pentru constructia supermarketului BILLA, dar in timp ce excavatorul sapa de zor, au dat peste niste oseminte invelite in panza, iar unii s-au grabit sa afirme ca apartineau unor oameni care murisera de ciuma. Sa mai zic ce agitatie a fost atunci? Picior de muncitor si roata de excavator nu mai era pe santier! Au fugit care incotro, iar cand am auzit m-a cuprins o teama de nedescris (cu o zi inainte trecusem pe acolo si chiar ma holbasem la santier, mai ales ca nu era nimeni care sa ma intrebe de ce sunt curios!), teama care m-a impins sa il intreb la ora de seminar pe dl profesor daca chiar este adevarat.
  Dumnealui m-a linistit si mi-a zis ca nu este adevarat nimic si sunt simple aberatii venite din partea unor oamenii care isi dau cu parerea despre istorie. Ce oameni!!! Aceea a fost cea mai tare spaima din viata mea!
  Chiar astazi am aflat ca in orasul meu sunt 2 suspecti de acest virus, iar acestia au fost trimisi la Rm Valcea pentru a fi suspusi unor analize mai amanuntite. In Slatina, toata ziua au circulat salvarile, iar la Ploiesti este o agitatie si mai mare (se vorbea azi de inchiderea magazinelor alimentare). Pfff, ce poate fi mai rau de atat???
  Oricum, niciun rau nu dureaza o vesnicie si am incredere in specialistii care lucreaza in laborator, ca vor gasi leacul impotriva acestui virus si toata agitatia asta se va termina cu bine, iar unii oameni nu vor mai avea motiv sa pun fel si fel de cifre si procente cu numarul mortilor din cauza acestui virus, dar si a altor cauze pe care ei le considera la fel de importante.
  Sanatate multa si sa auzim numai de bine! 🙂

 • Pingback: Întrebarea nu e dacă ne e greu! Întrebarea e ce e cel mai greu ACUM și ce e de făcut? - Parfum de femeie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *