Ne e tot mai teamă că ne pierdem libertatea! Întrebarea e, ne-am câștigat-o vreodată?

În 2020, la audițiile America’s Got Talent a participat un concurent care a pus un “înainte” un după pe scena concursului. Archie Williams s-a înscris în competiție la un an după ce a fost eliberat din închisoare pentru un viol pe care nu l-a săvârșit niciodată. A stat 36 de ani după gratii pentru ceva pentru care, la punerea sa în libertate, s-a dovedit că a fost altă persoană vinovată! 36 de ani! Eu nu mă născusem când, în cea care era considerată pe atunci cea mai “sângeroasă” închisoare a Statelor Unite, acestui om i s-au pus cătușele. Când i s-au scos, eram demult femeie în toată firea.
Întrebat ce l-a ținut în viață, a dat un răspuns simplu. Cutremurător! Real!
Archie Williams: “Liberatea e a omului! Am mers în închisoare, dar nu mi-am lăsat mintea să meargă în închisoare.”

În 2020, de câteva luni deja, lumea întreagă e într-un examen continuu al maturității și al responsabilității! Și, înainte de toate, al libertății! Din 7, 795, 129, 325 de oameni câți număra Planeta în secunda când am scris eu aceste cuvinte (pentru că mor și se nasc cu fiecare respirație a ta) , în jur de 7 miliarde s-au găsit pentru săptămâni sau luni cu așa zisele libertăți furate. Cu dreptul de a pleca – în cazul multora fugi – luat. Mai apoi cu temperatura măsurată, ca permis de intarare în supermarket. Cu gura acoperită de o mască pentru a sta în spațiu închis.
Și uite așa, după mulți ani de somnolență, cuvântul „libertate” s-a trezit și se aude tot mai des.
Termenul “drepturi” și-a intrat… în drepturi și îi preocupă pe tot mai mulți. Ni se pare că totul ne fură libertatea: COVID-ul, actualul guven, fostul guvern, sigur și viitorul, paznicii cu termometre, nevasta lângă care suntem forțați să stam mai mult ca înainte, masca de protecție! Fiecare din aceste elemente “hoțomane” de libertate ar merita discutate pe larg, la fel ca multe altele, dar o să îl aleg pe ultimul menționat, că ne cam privește pe toți și e de actualitate. Așadar, să vedem, chiar e masca de protecție “furăcioasa” de libertate?

Foarte mic studiu de caz despre libertate
Un micro-influencer cu aproape 30 de mii de urmăritori pe Facebook făcea ravagii pe internet acum câteva zile cu un video în care el și alți tineri își dădeau jos măștile ca să redevină oameni liberi! După propriile afirmații! Nu voi da link, consider că e mai bine așa! O să mai notez însă că, în aceleași zile citeam în Wall Street Journal despre orașul-stat Hong Kong, unul din locurile cu cea mai mare densitate a populației de pe Pământ, unde, în toată nebunia asta planetară, se înregistrau, la finele lui iunie doar 7 decese cauzate de Covid-19! Explicația? 97% la sută din populație poartă mască atunci când se cere! În România, țara unde niște tineri redevin liberi doar pentru că își dau jos de pe față o bucată de polipropilenă de 25 de grame, s-au înregistrat azi, 2 iunie, 450 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus și 20 de decese. Așa că, hai să vedem, libertatea e furată chiar de măști?
Ce e până la urmă libertatea?
DEX-ul o traduce prin posibilitatea de a acționa după propria voință! Abraham Lincoln, președintele care a eliberat pentru prima data sclavii în istorie, contrazicea un pic definiția asta și spunea, pentru unii în mod paradoxal, că libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine!
Dar dacă tot vrem să fim liberi, cred că primul pas e să ne definim fiecare ce înseamnă liberatate! Cu sinceritate!

Pentru că atunci când vorbim de libertate, NU măștile de protecție o fură! Alte măști o fac!
Mă refer la cele pe care le punem în fața celorlalți și de cele mai multe ori în fața noastră. La măstile care ne ajută să fugim- de noi, de alții, de adevăr, de prezent, de realitate, uneori de pandemie, de cele mai multe ori de viață! E mai ușor să crezi și să te înfurii că existența ta nu e în parametri, pentru că te pune Guvernul să porți mască la market decât să vezi pe bune ce nu funcționează!
În plus, eu cred că tocmai decizia de a-i da puterea de “factor de libertate” unei bucăți de 25 de centimetri de polipropilenă tocmai asta face: ne fură libertatea! Așa cum, în mod paradoxal, ne fură libertatea decizia fel a-i da puterea de “factor de libertate” statutului de “celibatar” sau “căsătorit”. Averii! Jobului perfect! Celebrității! Anonimatului! Vacanțelor! LUI! EI! Unui CEVA! ACEL CEVA! Mereu în exterior, în afara ta! Tu, să te faci pe tine să crezi că obținerea sau posesia sau dispariția sau apariția unui CEVA sau a CUIVA te fac un om liber! Nu vi se pare asta un fel de masturbare mentală, iertați-mi, vă rog, franceza?
Credeți că în asta constă libertatea? Credeți că ați avut-o vreodată?
Archie Williams a stat 36, aproape 37 de ani în închisoare pentru un viol pe care nu l-a comis niciodată! Scriu toate astea și afară se face întuneric, mă duc la fereastră să văd cerul de vară, pentru că așa am chef, și mă gandesc dacă omul asta a putut vreodată să vadă ca lumea cerul de vară când a avut el chef. În 36 de ani!
Și totuși… „Libertatea e a omului! Am mers în închisoare, dar nu mi-am lăsat mintea să meargă în închisoare.” (Archie Williams)
Tu? Crezi că ești liber (ă)?
Dacă ți-a plăcut articolul, sau dacă ți-a adus ceva, orice, m-aș bucura să îmi dai un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să afli ce mai scriu!
Pe INSTAGRAM mă poți urmări AICI! Mulțumesc mult!
Citește și:
DESPRE RESPINGERE: SUNT CRISTINA ȘI AM FOST ȘI RESPINSĂ! ȘI DOARE! ȘI CE DACĂ?
IADUL E PAVAT CU INTENȚII BUNE: ALE MELE ȘI ALE TALE! DE CE?
Aveți mai jos audițiile America’s Got Talent la care a participat Archie Williams:
FOTO: SHUTTERSTOCK
13 Comments
Un text cu un subiect sensibil (cum ești și tu!), despre care ai putea scrie romane întregi și tot ai realiza că mai ai multe de zis.
De curând, am văzut o știre pe net despre primul băiat de culoare care a fost condamnat la moarte prin scaunul electric pentru o faptă pentru care nu era vinovat. Deși a susținut plângând ca nu e el cel vinovat, juriul nu a fost de acord cu pledoaria lui și a decis condamnarea sa la moarte. După câțiva ani, în urma unor probe descoperite, s-a constatat că băiatul de culoare avea… dreptate. Vinovații erau 2 copii vecini ai victimei. Trist! Foarte trist! O liberate răpită înainte de a o avea!
Despre libertate se vorbește în țară noastră de mai bine de 30 de ani, dar degeaba. Vinovații intra pe o ușă, apoi sunt liberi pe ușa din spate. Oare de ce? Răspunsul e simplu și e în mintea noastră, dar nu îl voi scrie aici.
Replica lui A. W. mi-a plăcut enorm și mi-a adus aminte de un călugăr shaolin care și-a invitat elevul să petreacă o noapte afară, în zăpadă, dezbrăcați până la brâu. Elevul nu a rezista și a făcut focul pentru a se încălzi, însă profesorul a stat în frig toată noaptea. Ba mai mult, când l-a atins, elevul a constatat că pielea profesorului era caldă și transpirată. Când l-a întrebat elevul: „Maestre, cum de eu nu am putut?”, maestrul i-a zis: „I-am indus creierului că în fața mea se afla focul făcut și astfel corpul a produs căldură, care m-a făcut să rezist peste noapte!”.
Cel mai mult mi-a plăcut replica lui A. Lincoln – „ libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine!” – și imediat m-am gândit la lucrurile făcute de mulți oameni sub pretextul de mai sus, dar la forma pozitivă: gunoaie aruncate peste tot, fumat în locuri interzise, chiar și măștile sunt aruncate pe stradă, la întâmplare (numai câte am văzut eu!!).
Libertatea nu ne-o fură nimeni, indiferent la ce metodă s-ar gândi; libertatea ne-o furăm singuri prin nelegiuirile pe care le facem, prin neascultarea de sfaturile primite de la oamenii competenți, de semnele rutiere care sunt amplasate și în care nu avem încredere (un exemplu ar fi turiștii care se rătăcesc pe munte, deși sunt avertizați să nu meargă pe drumul respectiv)… noi singuri ne facem rău nouă înșine. Nu neg că mai sunt și oameni care „ne poartă sâmbetele”, dar, pentru că suntem nevinovați, până la urmă vor pierde și ne vom recăpăta libertatea.
Dacă ar fi să vorbim despre libertate furată, aș spune că până în ’89 aceasta a existat: dreptul la informare, curent electric cu porția, apă caldă la fel, imposibilitatea de a călătorii în străinătate, imposibilitatea exprimării dreptului la propria opinie și multe altele. Dar, în prezent, acestea nu mai există, iar pentru că există, mulți au început să le perceapă altfel, să le interpreteze după bunul plac, și chiar să răspândească opinia lor și altora, lucru și mai complicat pentru noi.
Este total eronat să afirmi că „nevasta îți fură libertatea”, mai ales într-o perioadă că aceasta, când ai nevoie de cineva cu care să vorbești, să te distrezi cu ajutorul jocurilor pe care le-ai cumpărat cândva de la librărie și pe care nu ai avut ocazia să le testezi (uite că ai acum; jucați-vă!!!), mai ai parte și de ceva dulce (mă refer la prăjituri… hmmm!!!). Într-un monolog, Cătălin Bordea punea problema căsătorie și spunea că modul în care a pus întrebarea primarul la starea civilă l-a făcut pe bărbat să se întrebe dacă femeia îl ia de soț sau îl ia ostatic (stand up comedy, să ne înțelegem!). Mai facem haz de necaz, uneori, dar fără voi, femeile, am fi ca natura fără albine. Sincer spun!
Textul mi-a plăcut foarte mult, bine structurat și documentat, iar eu îți doresc multă baftă, sănătate multă, multă și o vară plină de soare și bucurie alături de cei dragi.
multumesc mult, ca de obicei, pentru cuvintele frumoase si foarte frumoase!
interesante cele doua povesti ale tale, trista prima si inspirationala a doua;
in ceea ce priveste nevasta….hahahaha…e o discutieeeee lungaaa!!!
sa fii bine si in siguranta!
Mi-a placut foarte mult textul, l-am citit pe nerasuflate. 🙂
cat ma bucura cuvintele tale! bine ai venit la mine pe blog! te astept cu drag si cu alte comentarii!
Pingback: Ne-am câștigat vreodată libertatea? Ne este tot mai teamă că o pierdem! - LaPunkt
Pingback: Dacă mă iubești, lasă-mă să mă doară! Și ai încredere că o să fiu mai bine decât bine! - Parfum de femeie
Pingback: "Persoana mea" e un concept înțeles de mine în ani și simțit cu adevărat în perioada asta! Tu ai așa ceva? - Parfum de femeie
Pingback: Un restaurant spune povești! Care sunt primele 5 produse esențiale pentru unul...de poveste? - Parfum de femeie
Pingback: O poveste de nespus: până la urmă, ce e atât de grozav la UNTOLD? - Parfum de femeie
Pingback: “Clanul Marelui Alb” sau hoția și minciuna la români. Cum s-a ajuns aici? - Parfum de femeie
Pingback: În vremuri așa incerte, ție cine îți răspunde la “cine sunt eu?” Tu sau altcineva? Tu cine ești? - Parfum de femeie
Pingback: Boala secolului nu e COVID-19! Nici depresia, nici cancerul! E starea de "nu sunt suficient" - Parfum de femeie
Pingback: Ce înseamnă prosumator? De ce energia solară îți face viața mai...luminoasă? - Parfum de femeie