Instrumente de fericire de la Sadhguru! Ce am învățat de la Sadhguru în perioada în care am interacționat în România?

Sadhguru Maruța

Sadhguru a fost în România în Săptămâna Mare a Paștelui. Poate într-una dintre cele mai agitate săptămâni din an –  cu zile în care românii aleargă după vopsea de ouă, ingrediente pentru cozonaci, benzină mai ieftină care să te ducă la rude și tot așa. În teorie, s-ar putea spune că aleargă după mântuire, dar în practică e vorba de o izbăvire personală aici pe pământ: a liniștii personale  că măcar de sărbători ai făcut totul pentru…liniște. Fără să dezbatem prea mult, e bine și așa, nu?

Așadar, Sadhguru a fost în România într-una din cele mai ocupate săptămâni din an.

Mai mult, o săptămână eminamente ortodoxă. În condițiile în care aceasta e principala credință a românilor. A rămas în țara noastră de miercuri seară până vineri. A dat interviuri, a organizat un eveniment public la Arenele Romane, unde au participat 5000 de oameni. A mai avut două întâlniri, una cu oameni de afaceri, alta cu influenceri. Apoi a avut discuții cu Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, cu Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii și cu Ionuț-Sorin  Banciu, Secretarul de Stat în Ministerul Mediului. Toate astea în 2 zile și o seară.

Pe 21 martie, Sadhguru a plecat într-o călătorie de 100 de zile cu motocicleta, din UK Londra până în India – bazinul Cauvery, pentru a crește gradul de conștientizare legat de sol. (la acest bazin și la munca lui Sadghuru a făcut referire și LeonardoDiCaprio).

E vorba de 30.000 km străbătuți pe motocicletă prin Europa și prin Orientul Mijlociu, în efortul de a #salvasolul.  În acest demers, Sadhguru traversează 24 de națiuni, cu scopul de a-i face pe oameni să contribuie la vindecarea planetei. În România, unul dintre cei mai cunoscuți lideri spirituali a ajuns direct din Bulgaria. După două zile și jumătate extrem de intense la noi, a plecat direct în Istanbul. Apoi Tblisi, Baku, urmează Amman. Cum spunea chiar în podcastul Acasă la Măruță, deși are 65 de ani,”trăiesc atât de intens încât nu am timp să îmbătrânesc.”

Sadhguru Facebook

Am ajutat ca voluntar echipa Conscious Planet– aș fi vrut să mă implic și mai mult dacă timpul îmi permitea – să faciliteze venirea lui Sadhguru în România și transmiterea mesajului acestuia.

Am participat în această calitate la evenimentul public – am fost unul dintre cei 5 000 de oameni, la evenimentul dedicat influencerilor și la realizarea interviului pentru podcastul Acasă La Măruță. Interviul acesta a fost luat seara foarte târziu, după ora 22:00 și după o zi lungă, în care Sadhguru mersese cu motocicleta, pe o vreme foarte neprietenosă – în Bulgaria ningea. Am întâlnit în Sadhguru un om normal, care purta ochelari de soare tot timpul pentru că îl dureau ochii din cauza drumului lung. Și care avea un comportament cât se poate de firesc și relaxat. Și o dorință imensă de a fi BINE, un BINE pentru Planetă și de a face bine. 

De fapt, cel mai emoționant lucru pentru mine a fost faptul că tot ceea ce i-a condus pe cei care s-au implicat în orice fel în acest eveniment a fost dorința de a fi ei înșiși UN BINE și de a face bine.

Tot evenimentul a fost orchestrat, la fel ca în toate celelalte țări, pe bază de voluntariat. Vedetele care au prezentat /au cântat la întâlnirea publică de la Arenele Romane – Smiley, Damian Drăghici și Mihai Morar – au făcut asta din suflet. La fel și jurnaliștii/influencerii care au promovat mesajul și l-au intervievat pe Sadhguru- în frunte cu Andreea Esca.

interviu

Cătălin Măruță, care a amenajat un Acasă la Măruță “în deplasare” în hotelul unde a fost cazat Sadhguru, a investit timp, energie, finanțe și o întreagă echipă faină tot din proprie inițiativă, pentru a crea ocazia de se transmite un mesaj DE BINE.

La fel se întâmplă în toate țările străbătute de Sadhguru în cadrul acestui proiect și cu toți cei implicați.

Toți sunt voluntari și fac asta din inimă. Pentru oameni.

Sadhguru Cristina Mazilu

Mesajul lui Sadhguru e pe cât de simplu, pe atât de important și este susținut de ONU și de Programul Alimentar Mondial. În prezent, 52% din solul agricol al Pământului este deja degradat. Jumătate din stratul superior de sol de pe planetă a fost pierdut în ultimii 150 de ani. În ritmul actual de exploatare, ritm care oricum se înrăutățește pe zi ce trece, 90% din solul mondial va fi degradat până în 2050. Dacă nu facem nimic! Și poate dura apoi 1.000 de ani pentru a produce câțiva centimetri de sol. Asta în condițiile în care o degradare acentuată poate provoca foamete și suferințe inimaginabile.

În fiecare secundă, pierdem un hectar de sol și e nevoie să facem acționăm. Acel ceva constă în implementarea de politici publice care să susțină o agricultură ce presupune un conținut organic de minimum 3%.

În România, la momentul de față, e vorba de un conținut organic ce nu depășește 2%, dar în general se limitează la 1% .

Așa cum spune chiar Sadhguru, singurul lucru pe care îl avem este viața noastră. Singurele certitudini sunt că acum trăim și că, într-o zi, nu o să mai trăim. Trăim pe accest Pământ care înseamnă viața noastră și a-l trata ca pe ceva inert și de la sine dat e o greșeală. Așa cum e o eroare să tratam faptul că respirăm ca pe ceva ce ni se cuvine și atât.

Eu vă invit să ascultați podcastul Acasă La Măruță cu Sadhguru.

AICI e varianta dublată, pentru a putea fi doar ascultată de cei care nu vorbesc engleză, și AICI varianta cu subtitrare. Sadhguru discută despre această cauză, dar și despre cum putem, din punctul său de vedere. să trăim mai cu bucurie. La fel, în interviul dat Andreei Esca, Sadhguru explică de la cuvântul „guru” până la modul în care putem avea o viață mai bună. Există oameni în România care au o problemă cu noțiunea de „guru” și fac asocieri greșite cu un trecut complet nepotrivit și nefericit legat de Gregorian Bivolaru.

Guru nu e altceva decât un far în întuneric, așa cum sunt și preoții, și psihologii, și medicii și toți oamenii care ne ajută să înaintăm în bine. Faptul că omul acesta a venit în Săptămâna Paștelui și a umplut Arenele Romane arată că tot mai mulți oameni înțeleg că dorința de BINE nu e exclusă, ci e INCLUSĂ în religia ortodoxă.

fotografie
Sadhguru podcast 1

Dacă vreți să vă implicați și să ajutați întregPământul…să nu ma strice pământul, puteți să:

 1. conștentizati că există o problemă și să promovați cauza Conscious Planet cât puteți de mult;
 2. Să semnați de AICI o scrisoare care va fi trimisă automat Guvernului României. Scrisoarea e pentru implementare unei politici publice care va reglementa modul în care se va face agricultură. Ceea ce propune Sadhguru e ca agricultorii să folosească minimum 3% conținut organic prin orice mijloace potrivite fiecăruia.

Așadar, ce am învățat de la Sadhguru? Am învățat…. să îmi amintesc! Că vreau să fiu și să reprezint și să fac BINE.

Dacă v-a plăcut articolul, sau dacă v-a adus ceva, orice, m-aș bucura să îmi dați un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să aflați ce mai scriu!

Pe INSTAGRAM mă puteți urmări AICI! Mulțumesc mult!

FOTO: SHUTTERSTOCK/PIXABAY

Am mai scris și:

ORELE DE EDUCAȚIE SEXUALĂ CREEAZĂ OAMENI SĂNĂTOȘI, NU STARURI PORNO! DE CE NE E ATÂT DE FRICĂ DE SEX?

DESPRE RESPINGERE: SUNT CRISTINA ȘI AM FOST ȘI RESPINSĂ! ȘI DOARE! ȘI CE DACĂ?

Și într-un stil haios, dacă vrei să râzi

„LA BLOC”, PE BLOG (1): VECINII NOŞTRI DE TOATE ZILELE…

LA BLOC, PE BLOG (2): ADMINISTRAŢIA BLOCULUI SAU ZOO DE LA PARTERLA BLOC, PE BLOG (2): ADMINISTRAŢIA BLOCULUI SAU ZOO DE LA PARTER

LA BLOC, PE BLOG (3): DESPRE PĂSĂRI ȘI PĂSĂRICI! LA PROPRIU

FOTO:

COSTIN DRAGOMIR PENTRU CĂTĂLIN MĂRUȚĂ

SADHGURU FACEBOOK

10 Comments

 • Ionut
  Reply

  Asa cum spuneai si in articolul tau, cand auzim cuvantul GURU ne gandim la Bivolaru si la spirala lui magica ce integra oamenii in absolut. Ca sa fiu sincer, la fel am crezut ca este si aceast om, mai ales ca pare o persoana cu un wild hair-style. Mi-am dat seama ca ma insel, din momentul in care am vazut ca Andreea Esca i-a luat interviu si imi doream sa apara si in podcastul lui Maruta, iar acest lucru nu a intarziat sa se intample.
  Cand am aflat care era misiunea lui, am inceput sa il apreciez si sa constat ca avem cateva puncte comune, unul dintre ele fiind lupta pentru salvarea planetei. Intr-adevar, este o lupta foarte, foarte grea pentru noi toti, dar cu putin optimism si mai multa bunavointa din partea tuturor, cred ca vom reusi. Practic, mentalitatea japoneza ar trebui sa fie adoptata de toti oamenii, nu doar de ei, pentru ca altfel misiunea va deveni foarte greu de realizata, poate chiar imposibila.
  Acum 4 ani am participat intr-un proiect de ecologizare numit PATRULA DE RECICLARE, dar pentru ca nu am facut o strategie asa cum ar fi trebuit, am obtinut premiul MENTIUNE SPECIALA, la nivel de judet. Anul viitor am avut ambitii si mai mari, o strategie pusa la punct cu ceva timp inainte si am obtinut PREMIUL I, la nivel de judet, cu o cantitate de 10 tone de material reciclabil (electronice si electrocasnice). Am fost cel mai fericit om si inca imi aduc aminte cu mare drag de acest rezultat.
  Anul trecut am vazut un reportaj facut de cei de la emisiunea ROMANIA, TE IUBESC in care prezentau mai multe fabrici de reciclare a gunoiului, insa nefunctionale. Nu ca ar fi fost defecte, ci pentru ca nu lucra nimeni si nu a lucrat nimeni de cand s-a terminat constructia. Si atunci, de ce au fost construite? Doar ca sa ne laudam cu ele? Sa aruncam bani pe fereastra? Si ne mai miram de ce este solul neproductiv …. Bineinteles, in reportaj apareau gramezi mari de gunoi care, exceptand mirosul degajat, producea si un lichid, inchis la culoare, care se scurgea pe pamant, apoi ajungea in apa unui rau. Ce poate fi mai trist de atat???
  Din „Granarul Europei” vom ajunge „Cumparatorul Europei” (ca sa nu zic altfel!), daca nu ne trezim si nu facem ceea ce ne invata specialistii in domeniu, mai ales ca noi avem pamanturi roditoare, care ofera o productie foarte buna pe fiecare hectar cultivat, numai ca in ultimul timp ne-am transformat in „greieri”, noi care eram niste „furnici” laudate de toate popoarele.
  Ma bucur pentru acest articol plin de informatii utile si le astept cu drag pe urmatoarele.
  Multa bafta!

  • Cristina Maria
   Reply

   ma bucura tare mult pentru comentariul si apreciez ca te-ai informat! in ceea ce priveste posibila evolutie negativa, da, din pacate, cu asta ne confruntam, dar am incredere ca vom depasi

 • Angela
  Reply

  Stimata domnisoara, va semnalez ca expresia ”lider spiritual” ar trebui sa fie rezervata celor care ii conduc pe oameni spre Dumnezeu (orice nume ar avea in diferite religii). Nu e rau sa te preocupi de sol, dar spiritualitatea autentica inseamna altceva. Sadhguru este un fel de lider spiritual comercial, are mesaje frumoase, dar superficiale, ca dovada e sustinut de ONU, de Programul Alimentar Mondial si de alte organizatii la fel de inutile care ar avea puterea reala sa influenteze lumea in BINE, dar nu o fac; fac doar propaganda siropoasa folosindu-se de ”influenceri” si de ”vedete” bine hranite si pline de fite, servind in realitate interesele celor care le finanteaza si lasand ca totul sa se degradeze in continuare.
  Cu privire la Gregorian Bivolaru, va invit sa gasiti cea mai mica dovada a faptului ca s-ar fi autointitulat guru, asa cum afirmati. Acest apelativ a fost folosit exclusiv de presa, in sens peiorativ de altfel. Mesajele sale spirituale sunt incomparabil mai profunde si mai autentice decat cele ale lui Sadhguru, ceea ce ar fi usor de descoperit pentru orice om manat de o minima curiozitate (si oarecare onestitate).
  Oricum, va doresc succes in efortul de a va aminti sa faceti bine. Si mai vedeti putin cum e cu gramatica si ortografia. Stiu ca sunteti ocupata cu scrisul, dar tocmai de aia…

  • Ionut
   Reply

   Stimata domnisoara/doamna Angela,

   Este prima data pentru mine cand las un comentariu la un alt comentariu ce apartine unei persoane pe care nu o cunosc, insa comentariul dvs mi-a displacut cu desavarsire si am constatat mai mult „hate” decat ceva concret, bazat pe argumente. Practic, scopul dvs a fost acela de a denigra iremediabil o persoana care isi expune public un monolog bazat pe o documentare minutioasa si bine argumentata de aceasta. De altfel, intreg comentariul dvs ar putea rezona foarte bine cu distihul: „E usor a scrie versuri, / Cand nimic nu ai a spune.”(Mihai Eminescu, „Criticilor mei”)
   Despre stimabilul domn Bivolarul nu am nimic bun (exclus foarte bun!) de zis, asta si datorita modului in care acesta si-a facut cunoscute ideile/principiile religioase. Unde a citit / a auzit / a vazut el ca se poate stabili o legatura spirituala cu Dumnezeu prin acel lant stiintifico-fantastic de integrare in absolut? A citit asta in biblie, in vreo carte scrisa de preoti sau Sfintii Parinti? Abureli, aiureli de-ale lui Bivolaru, menite sa abata oamenii de la caile drepre ale crestinismului. A citit in cartile sfinte despre vreun prooroc care indemna oamenii sa faca acea spirala pentru a interactiona, intr-un fel sau altul, cu Dumnezeu? Doamne fereste!!!
   Pe domnisoara Cristina o cunoasc din clasele gimnaziale, am absolvit amandoi acelasi liceu, deci o cunosc destul de bine. Este o persoana foarte inteligenta, dovada fiind premiile obtinute in gimnaziu si liceu, la diferite olimpiade si concursuri de creatii literare. Contentul creat de dumneaei este de foarte buna calitate, bine structurat si argumentat prin exemple din viata cotidiana sau prin exemple mentionate de specialisti in domeniul la care face referire, iar ca dovada a implicarii permanente in crearea de noi articole interesante publicului larg, stau premiile I castigate in cadrul unor concursuri de articole publicate de bloggeri.
   Domnisoara Cristina este o persoana exceptionala, o jurnalista extraordinara, o profesionista in tot ceea ce face, nelasand la voia intamplarii niciun detaliu nefinisat asa cum trebuie, o persoana care iubeste, in egala masura, atat animalele, cat si oamenii, venind in ajutorul lor de fiecare data cand are ocazia. Daca minim 10% din populatia globului ar fi asemeni Cristinei, lumea ar fi mai buna: fara hate, fara invidie si … fara razboaie. Dar, cu totii speram intr-o lume mai buna, nu-i asa?
   Hate-ul dvs este unul gratuit, bogat in nonsens si care nu face altceva decat sa agite un jar al carui foc s-a stins demult, fara vreo sansa de a-l reaprinde. Dar, adevarul este ca, daca ar exista numai BINELE, la un moment dat ne-am intreba cum arata RAUL si, involuntar, el ar aparea.
   Daca as fi o persoana malitioasa, as incheia prin a spune „sa aveti o zi in continuare, placuta era daca nu avea hate”, dar eu sunt o persoana pozitiva, optimista si increzatoare in oameni, asa ca va doresc multa sanatate, putere de munca si o zi frumoasa.
   Numai bine!

  • Cristina Maria
   Reply

   Doamna Angela,
   Inainte de toate, va multumesc ca ati citit! Apoi o sa va raspund pe scurt: aveti dreptul la opinie, aveti dreptul sa credeti ca Programul Alimentar Mondial e o prostie etc. Eu am dreptul sa nu fiu de acord cu dvs. In trecut, ca reporter, am facut investigatii pe MISA si Bivolaru. Nu neg ca au fost si lucruri bune transmise de el. Dar, in mare, cultul creat devenise nociv pentru multi oameni cu care eu am vorbit. Nu e OK de exemplu sa promovezi ca daca o tanara face sex cu tine atinge iluminarea. Si nu sunt asexuata, dar e dezgustator sa promovezi asa ceva. E o manipulare ieftina si trista. Repet, au fost si lucruri bune, dar nu scuza mizeriile intamplate. Daca Bivolaru nu s-a autoproclamat guru, imi recunosc eu greseala, dar atitidinea sa in MISA era una de superioritate spirituala, care nu are treaba cu spiritualitatea.

   In plus, articolul meu nici macar nu il promoveaza pe Sadhguru, ci atrage atentia asupra cauzei sale si invita la reflectie. Legat de ce numiti greseli de ortografie si gramatica, imi pare rau daca dvs credeti ca ati gasit asa ceva. De fapt, ati găsit ceea ce în limbaj uzual se cheama „typos” (împrumutat din engleza). Adica am tastat repede si am mancat litere. Imi cer scuze pentru asta, scriu cantitativ foarte mult si se intampla! Am remediat cat am putut! Sper ca e ok acum! Va asigur ca orice eroare e din graba sau neatentie!

   Va multumesc inca o data pentru comentariu!

 • Florin
  Reply

  Asa scriu romanii adevarati, ca in comentariile de mai sus (sa le vedeti pe alea de pe facebook), judecam si executam tot ce nu intelegem, ce sa mai, spirit adevarat crestin. Cam ca aia care l-au rastignit si pe Iisus. Nu au ascultat ce are de zis omul asta, nici nu inteleg ce inseamna de fapt „Sadhguru”, nu au citit din cartile lui sa „inteleaga” mesajul. Judecam dupa coperta, dupa parul in vant si inftisarea hippy. Ne batem cu pumnul in piept ca suntem popor ortodox, crestin, miezul lumii crestine, ca noi nu e nimeni, restul or sa arda in iad, in schimb aruncam la gunoi toate precepetele crestine. Ce sa mai, tipic romanesc, as putea spune.

  • Cristina Maria
   Reply

   Din pacate…Eu iti multumesc tie pentru comentariu si pentru deschidere si te mai astept cu drag pe blog!

 • Vlad
  Reply

  Mulțumesc, Cristina, că ești o voce pentru sol. Acum, chiar avem nevoie de asta. 🙂
  Cât despre Sadhguru, am să spun câteva cuvinte: Da, este indian, yoghin, guru, sau cum vrei să îi spui. Ca fiecare dintre noi, poate fi catalogat în fel și fel de moduri. Însă, înainte de a fi un guru indian, el, ca și tine, este un om. Este pur și simplu un om. El a venit în România în calitate de om, un om realmente preocupat de situaţia cu care se confruntă omenirea în momentul de față. Dacă îi asculți mesajul sau te cramponexi în detalii, asta depinde de tine. Religios nu prea sunt, dar sper că persoanele credincioase vor face ceea ce Dumnezeu le îndeamnă. Iar eu tind să cred că Dumnezeu îi îndeamnă să iubească aproapele și să pună piatra jos. Dacă mă înșel, te rog să mă ierți. Ca și tine, sunt un simplu om. Și îmi doresc să fie bine pentru noi toți.

 • Pingback: Instrumente de fericire de la Sadhguru! - LaPunkt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *