„Ești femeie, stai deoparte!” Ce se întâmplă acum în Afganistan și de ce ne privește pe toți

„Ești femeie, stai deoparte!” Asta i-au spus unei jurnaliste CNN bărbații talibani care păzesc palatul prezidețial din Kabul.
Clarissa Ward era îmbrăcată complet în negru și purta un hijab pe cap. Deci respecta tradițiile locului. Chiar și așa, e femeie. Așa că, să stea deoparte!
Suntem în anul 2021, secolul XXI după Hristos – deci anii s-au numărat și înainte – iar femeile încă mai au, din perspectiva multora, ceva drum de parcurs, până la statutul de oameni.
Sună dur? Nu e!
Dur e că într-o țară cu 38, 4 milioane de cetățeni, cât are Afganistan, femeile se tem azi pentru viața lor pentru că au îndrăznit să se angajeze, să nu se căsătorească, să nu facă un copil la vârsta la care alții se așteptau de la ele la asta.
Mai sunt dure imaginile de mai jos, dintr-un video foarte viral, pe care eu le-am văzut cu tremur în oase. Atenție, sunt imagini care vă pot afecta emoțional.
Video-ul îi aparține regizoarei Sahraa Karimi și surprinde, în timp real, alergarea îngrozită prin Kabul după ce talibanii au preluat controlul orașului. Cel mai tare te îngheață privirea terorizată a femeii! Cam așa te uiți probabil la moarte!
Mai sunt dure și dor cuvintele din afirmațiile unei tinere (femeie, nu?!) citate de ziarul Independent:
„Noi nu contăm, deoarece suntem născute în Afganistan. Nu mă pot abține să nu plâng. Trebuie să-mi șterg lacrimile pentru a filma acest clip. Nimănui nu-i pasă de noi. O să murim încet, în istorie.”
Fără doar și poate, situația din Afganistan e de neimaginat! Și totuși se întâmplă…
Dar ce se întâmplă de fapt…

Din 2001, în urma atacurilor de la 11 septembrie, SUA a ocupat Afganistan, iar țara a fost controlată de americani timp de 20 de ani. Până în zilele în care e publicat acest articol, mai precis. Timp de două decenii, SUA și NATO au schimbat „fața” întregii țări și au început să transforme în special ideea de „femeie” în acest spațiu. Peste 60% din numărul total al celor care au urmat o școală superioară au fost femei, care au devenit avocați, profesori, medici sau ce au vrut ele. Azi, puterea în Afganistan a fost preluată de talibani, iar soarta femeilor e una pecetluită de însăși filosofia talibană. Gruparea extremistă își bazează acțiunile și deciziile pe o formă riguroasă de islam sunnit. Mai precis, pune în aplicare strict Sharia, legea islamică, lege care exclude drepturile femeilor de a munci, de a fi independente, de a lua decizii, de a ieși pe stradă fără un bărbat alături. Așa că teroarea în care trăiesc azi peste 14 milioane de suflete din Afganistan, că atâtea femei sunt, e una bazată pe ceva îngrozitor de real.

Așa că nu am spus nimic dur când am afirmat că, în anul 2021, femeile încă se străduiesc să le dovedească unora, multora, că sunt oameni….
Mai e însă ceva…De ce ne privește situația pe noi, românii aflați la mii de kilometri departare de Kabul? Hai să vă spun de ce! Într-adevăr, în Afganistan, femeile au fost complet anulate ca oameni. Țara e la o extremă. România nu se află în niciun caz acolo, dar nu e, din păcate, nici patria drepturilor femeilor. Statisticile triste arată că, la fiecare 30 de secunde o româncă e agresată, verbal sau fizic, de un bărbat! La fiecare 30 de secunde! E cutremurător și nici nu vreau să fac un calcul simplu! În România, o mulțime reală și debusolantă crede cu tărie că femeile care se îmbracă într-un anume fel o fac pentru a atrage atenția bărbaților și, în caz de agresiune, „și-o caută”. Tot în România, se emit încă hăhăieli misogine despre femei la cratiță, despre femei care trebuie să fie și să facă și să dreagă, musai într-un anume fel, musai pe placul bărbatului. Ești femeie? Da, unii, mai cred încă, chiar și în România, că trebuie să stai deoparte…

Teoretic nu ne acoperim fața, corpul și acțiunile, practic, o mulțime de femei sunt încă pe drumul de a dovedi că nu ar trebui să existe nicio diferență între drepturile lor și ale bărbaților. Atenție, nu între ele și bărbați, ci între drepturile lor!
Așa că, voi ce ziceți, ne privește ce se întâmplă în Afganisan, la mii de kilometri depărtare?
Piesa aleasă alături de acest articol e din 2002, aparține lui Renaud alături de Axelle Red, doi artiști pe care eu îi iubesc de 20 de ani, și a fost compusă după atentatele din SUA de la 11 Septembrie:
Dacă v-a plăcut articolul, sau dacă v-a adus ceva, orice, m-aș bucura să îmi dați un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să aflați ce mai scriu!
Pe INSTAGRAM mă puteți urmări AICI! Mulțumesc mult!
Am mai scris și:
BRAND DE ȚARĂ: GURA MARE, BURTA ȘI MAI MARE?
DESPRE RESPINGERE: SUNT CRISTINA ȘI AM FOST ȘI RESPINSĂ! ȘI DOARE! ȘI CE DACĂ?
Foto: Shutterstock
5 Comments
Heeyyy!!! Welcome back si la cat mai multe articole interesante!!!
Femeia, sau cum ar trebui sa spuna barbatii, „jumatatea mea mai buna”, este piesa lipsa din puzzle-ul nostru pe care ar trebui sa o pretuim si sa o iubim asa cum este ea, cu bune si cu rele (cum suntem si noi, barbatii). Ce ne-am face, noi, barbatii, fara femeie? Simplu: am trai putin si prost, pentru ca nu ne-am descurca singuri si ne-am multumii, de cele mai multe ori, cu putin.
Un exemplu ar fi doi barbati, unul insurat, celalalt singur care merg la job cu pachet la ei pt masa de pranz. Daca te vei uita la cel neinsurat, vei vedea ca totul se rezuma la ceva simplu ce se consuma in 10 minute. Daca te vei uita la cel insurat, vei vedea ca 3 minute ii iau sa scoata mancarea si sa o aseze pe masa, apoi vreo 20 de minute sa termine de mancat. De ce? Pentru ca sotia a avut grija sa ii faca un pachet consistent, astfel incat sa se simta ca si cum masa de pranz ar lua-o impreuna, acasa. Deci, rolul femeii este unul foarte important in viata barbatului. Si atunci, de ce nu sa nu fie egala in drepturi cu noi??
De ce au ales sa vina la noi? Pentru ca noi suntem oameni buni, calzi, ospitalieri, egali in drepturi, suntem „oaza de liniste” pe care femeile din Kabul o cauta. La noi, femeile sunt egale in drepturi cu barbatii si activeaza in toate domeniile: politica, educatie, sport, armata, etc, lucru care este normal. Sunt atat de multe exemple de femei care au schimbat istoria, in bine, dar lumea araba nu vrea sa recunoasca, sa accepte, aceste lucruri: Ecaterina Teodoriu, Ioana d’Arc, Coco Chanel, Maica Tereza, etc.
A da la o parte o femeie doar pentru ca e femeie mi se pare un gest lipsit de educatie, de etică, de tot ce e normal si corect intr-o societate care se respecta. Este normal ca femeia sa fie „data la o parte” de la muncile grele, cum ar fi constructiile, minerit, agricultura si altele, dar excluderea totala este de prost gust si arata o rautate gratuita din partea celor care sunt de acord cu asa ceva.
Imi aduc aminte de stirea in care se vorbea despre printesa Haya, a sasea sotie a seicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emirul Dubaiului, care a fugit in Marea Britanie dupa soldatul Rusell Flowers, motivul fiind acelasi: restrictiile masive pe care le au femeile. Se pare ca banii nu aduc fericirea, cum de altfel nu pot cumpara dragostea …
Pentru femei, barbatii ar trebui sa aiba, in permanenta, un respect deosebit, o admiratie si o dragoste speciala, pentru tot ceea ce fac pentru noi, pentru ceea ce sunt in viata noastra, noi fiind datori cu cele mai frumoase cuvinte care sa exprime recunostiinta si aprecierea noastra pentru intreaga munca depusa, iar printre cele mai frumoase cuvinte cred ca ar putea fi si versul lui Tudor Arghezi, din poezia „Lumina lina”: „Cat te iubesc, frumoasa mea albina!”.
Sanatate multa si bafta in continuare!!!
Multumesc tare pentru comentariu si pentru cuvintele frumose la adresa femeii; am totusi o problema: cum adica rolul femeii in viata barbatului?:) si ce e cu pachetelele de mancare? pai si o femeie care nu ii da pachet barbatului nu isi „indeplineste rolul”?:) eu inteleg ca tu nu ai zis asta peiorativ si ai vrut sa spui ceva dragut, dar ma tem ca imaginea asta a femeii care gateste si face pachetele, sau in general face genul acesta de chestii care „au grija de barbat” e una problematica; femeia nu trebuie sa faca nimic de genul pentru ca e femeie, trebuie sa faca daca simte; e minunat sa gatesti pentru barbatul pe care il iubesti, chiar stiu si sunt de acord ca e, dar e minunat pentru ca il iubesti, nu pentru ca esti femeie si asta e menirea ta; e frumos sa gateasca si el pentru tine, nu, daca te iubeste si il iubesti? nu ma intelege gresit, inteleg perfect ca energia feminina e una diferita de a barbatului , dar asta nu ar trebui sa conditioneze anumite actiuni, pentru ca, in definitiv, nu toate femeile sunt la fel si asta e ok
Hey,
Am vazut ca te-am suparat putin cu textul meu, de aceea sunt dator cu niste rectificari.
Prin textul meu, am incercat sa un intr-o lumina pozitiva statutul si rolul femeii in viata barbatului, nu sa creez o imgine de „servitoare” sau „sluga” (aici stiu cateva cazuri din cartier), mai ales ca titlul se referea la femeile ale caror drepturi nu sunt respectate.
In opinia mea, relatia dintre un barbat si o femeie se bazeaza pe sinceritate, respect, fidelitate si iubire. Niciunul dintre ei nu este obligat sa faca ceva prin obligatie sau, mai rau, prin amenintare sau insulte, ca nu pentru acest lucru au convenit sa traiasca impreuna.
Daca un barbat iubeste sincer o femeie, o iubeste si fara pachetel, fara mic dejun, pentru ca ea va vedea acest lucru si se va revansa fata de el intr-un mod placut: pregateste o cina romantica vinerea, organizeaza un week-end intr-un loc frumos, unde el nu a mai fost de multa vreme, sau orice altceva ce crede ca barbatul va aprecia foarte mult.
Un lucru ramane clar: barbatul si femeia se completeaza unul pe celalalt si nu pot trai separat, oricat ar incerca. Am dreptate? 🙂
oki, inteleg, dar simteam nevoia sa punctez acele lucruri si aspecte, pentru ca, din punctul meu de vedere, sunt importante; multumesc oricum pentru comentarii
Despre femeie, respectiv barbat, se pot spune multe lucruri, mai mult sau mai putin reale (ma refer la stand-up comedy). Cea mai sexy replica la adresa femeii, mi s-a parut cea a lui Antonio Banderas care spunea: „Buzele rujate trebuie sarutate, apoi rujate si din nou sarutate!”. Romantism absolut!!!
Un moment funny mi s-a parut cel al Mariei Popovici in care spunea ca iesit cu iubitul la terasa, pt a sarbatori ziua onomastica, dar acesta a baut mai mult decat se gandise ea ca poate bea, lucru care a facut ca acesta sa adoarma bustean, cu fata in perina, ultimele lui cuvinte fiind „La multi ani, Maria!” ( ea se astepta la o noapte fierbinte, mai ales ca era o zi speciala).
Un moment horror este cel al lui Catalin Bordea care povesteste modul in care sotia l-ar pedepsi, daca l-ar insela (i-ar lipi cu Superglue organul genital de abdomen, dintr-un motiv bine intentionat??).
Cand eram in facultate, iar uneori eram trist, din diferite motive, faceam in asa fel sa trec pe langa Casa Casatoriilor, unde era mereu acelasi mesaj la intrare: ” Ce inseamana casatoria? Sa te indragostesti, in fiecare zi de aceeasi femeie!”. Abia apoi am inteles profunzime versurilor „Bine-i mirelui, / Ca nu-i nimeni-n lume ca mireasa lui!”.
O zi frumoasa, plina de iubire!!