Articolul e despre ziua în care am înțeles că nu eram liberă! Mai e despre cursurile Essence și despre tine!

cursurile Essence 1

Când eram mică, eram de multe ori, de foarte multe ori, de prea multe ori, nefericită. Îmi doream să cresc mare, să port tocuri înalte și rochii frumoase. Să mă dau cu parfum și să acopăr, cu zgomot de tocuri cui și note de trandafir și iasomie, mirosul și zgomotul unei copilării mai puțin idilice.

Am crescut și, deși ai mei stilettos mă înalță mult peste 1, 80, m-am trezit că mă simțeam mică. Mică, mică, foarte mică, în fața unei lumi prea mari. Chanel, Lancome și Givenchy își făceau bine treaba. Dar efervescența florilor de portocal din Gabrielle, fructele și florile din La vie est belle și vanilia din Ange ou demon puteau să acopere, dar nu să facă să dispară mirosul de suflet ars din interiorul meu.

Tristă cu sau fără motiv, depresivă în momente în care viața din jur se bucura, plângând prin băile de la serviciu sau în pernă, mi-am dat seama că, în calitate de fostă elevă isteață, care prindea repede și din zbor, îmi învățasem cel mai bine principala lecție a copilăriei mele: aceea a suferinței.

În prezentul continuu, eram trecutul meu.

Eram neputințele copilului care se simțea atacat mereu și invizibil mai tot timpul. Eram indecizia și fuga sufletească a mamei mele, agresivitatea și fricile tatălui meu. Nu eram liberă. Aceea a fost ziua în care mi-am dat seama că, oricât aș parfuma și înălța pe tocuri exteriorul, interiorul va rămâne prizoier dacă nu fac ceva în calitate de adult.

Atunci am dat peste un interviu scris cu psihoterapeutul britanic Menis Yoursry. Prima dată nu i-am dat atenție, pentru că, nu e așa, nici mie nu mi-am dat mult timp atenție. Așa că nu prea puteam să văd ceva care să mă ajute să mă cunosc. A doua oară mi l-a trimis pe mail o persoană pentru care, la momentul respectiv, aveam mai mult respect decât aveam pentru mine. Și atunci am decis să merg la primul curs.

E greu să vă explic cât mi-a fost de frică să nu găsesc  ceva care să mă zăpăcească și mai tare, un mumbo-jumbo-hare-krishna-buhuhu. Mi-a fost atât de frică….Azi îmi vine să râd la amintirea acelor temeri, dar atunci îmi îngheța hemoglobina în celule. Mai târziu, mi-am dat seama că, pe lângă că îmi era teamă de oameni, îmi era, inconștient, groază să mă întâlnesc cu mine. Pentru că, așa cum ne spun azi toți psihologii și cum se dovedește în tot mai multe studii, dincolo de gândurile raționale, se află un inconștient care ne guvernează din umbră cu uneltele trecutului nostru. Cea mai comună unealtă e chiar frica, o limbă pe care eu, ca mulți alții, am învățat-o înainte să știu bine română.

Cursurile Essence nu îți schimbă viața, dar te ajută să îți schimbi perspectivele. Și apoi îți schimbi singur viața!

Întâi îți transformi percepția asupra a ceea ce s-a întâmplat în primii ani, pentru că te uiți la ceea ce s-a petrecut cu ochii și sufletul și capacitățile adultului. Un copil nu are abilitățile cognitive să priceapă ce se întâmplă în jur, tot ceea ce face e să dezvolte mecanisme de apărare pentru a supraviețui. Ca adult însă, dacă te întorci în trecut conștient, voit și într-un mediu sigur, în care oamenii se vindecă prin oameni, poți să înțelegi ce a fost acolo și de ce. Poți să pricepi cum mecanismele de apărare de ieri au devenit blocajele de azi și poți să faci pași către o viață mai bună. Așa se schimbă lucrurile.

cursurile Essence 2

În cazul meu, fetița care eram nu putea să înțeleagă certurile părinților, interdicțiile tatălui, fricile mamei, abuzurile unor colegi de clasă. Adultul însă, cu uneltele și sprijinul de rigoare, are alte capacități de a pricepe. Viața mea nu a devenit de film cu happy end peste noapte, dar pot să vă spun că momentele de fericire si de bine si de iubire sunt mult mai dese. Și mai conștiente. Iar cele de nefericire sunt mai digerabile.

Deși am terminat cursurile Essence-mai multe niveluri, procesul meu continuă, dar altfel decât pe vremea când nu înțelegeam nimic din mine.

Poveștile internaționale de succes, făcute publice prin cărți, discursuri TED și TEDx și video-uri youtube arată clar că o foarte, foarte mare parte din oamenii care au ajuns departe ca adulți, își asumă trecutul, l-au revizitat la un moment dat și s-au uitat la el cu ochii “de om mare.” Și ce ieri le-a pus piedică, azi le servește drept motor, tocmai pentru că au integrat în ființa lor, cu mai multă liniște, experiențele neplăcute. Nu au fugit, au ales să le privească față în față. Iar prin faptul că s-au lăsat vulnerabili, au devenit de fapt mai puternici!

Înainte, întrebările de la care porneam erau:

„Ce e în neregulă cu mine?”

„Ce e în neregulă cu X, Y, Z om din viața mea?”

Acum întrebarea de bază e „Ce mi s-a întâmplat/ ți s-a întâmplat/ i s-a întîmplat?” Și fie că am parte de răspuns sau nu, simpla coștientizare a întrebării mă apropie mai mult de liniște și acceptare. Și îmi dă un pașaport spre libertate și spre o viață mai bună!

Neuroplasticitatea creierului e tot mai studiată și ștințifiic dovedită. Fizica cuantică o completează și pe alocuri îi ia locul celei newtoniene. Societatea evoluează…Vechile paradigme cad și tot ce ieri era un palat, azi e un castel de cărți de joc, “zburabil” la prima adiere. Și atunci, de ce eu aș rămâne emoțiile, fricile, blocajele și acțiunile din trecutul meu? Asta în condițiile în care tot ce se schimba în jur ne sprijină chiar propria noastră transformare!

Și e valabil și pentru tine, pentru oricine! Pentru că, deși poate nu împărțim aceeași poveste, nimeni nu pleacă din copilărie cu mana goală: toți avem un bagaj emoțional de care ne-ar fi mai bine să eliberăm, ca să călătorim mai frumos prin viață.

De ce scriu acum despre cursurile Essence?

Răspunsul cel mai simplu și sincer e: pentru că pe mine m-au ajutat. Nu sunt plătită să le fac publicitate, nici măcar nu mai sunt cursant sau implicată altfel decât prin recunoștință. Mă gândesc că poate mai e undeva un adult care încă acționează azi cu sufletul copilului speriat de ieri și poate că acestea ar putea fi o soluție.

Cursurile Essence, unde facilitator este Dr. Menis Yousry, psihoterapeut cu zeci de ani de experiență, au avut succes în peste 25 de țări. De câteva ori pe an se organizează în mai multe orașe din România (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Suceava, Constanta, Iasi) si in Chisinau, Republica Moldova. Se țin în limba engleză și se asigură traducere. Puteți afla mai multe detalii AICI!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți să citești: A(M) FOST ODATĂ…O PRINȚESĂ ÎNTR-UN TURN DE STICLĂ

DESPRE RESPINGERE: SUNT CRISTINA ȘI AM FOST ȘI RESPINSĂ! ȘI DOARE! ȘI CE DACĂ?

Mă poți urmări pe Facebook AICI și pe Instagram AICI

FOTO: SHUTTERTOCK

7 Comments

 • Mazi
  Reply

  Eu am avut nevoie de doi ani ca sa ma pot convinge sa merg la Essence Foundation. Deja imi recomandasera mai multi cursul dar ceva tot ma tinea in spate. La mine era probabil teama de schimbare. Mi-am dat seama ulterior ca doar noi insine suntem bariere pentru noi. Si ca doar prin actiune poti avea parte de lucruri minunate.

  • Cristina Maria
   Reply

   ce fain spus: „noi insine suntem bariere pentru noi”! asta e , cred , esenta articlului; da, uneori ai nevoie de mai mult timp, eu am avut nevoie de 32 de ani ca sa ajung acolo:) <3

 • candrea elena
  Reply

  Am fost si eu la cursul dr Menis,m-a fascinat, mai ales ca am fost pt prima data. Merita sa va intalniti cu el…

  can

 • Simianovici Ion
  Reply

  Poate ca (sau mai mult ca sigur!) articolul despre frica avea nevoie de o continuare, de un plus de informatie care sa intareasca si mai mult afirmatiile anterioare … si a venit acest articol. Prin acest articol, te-ai intrecut pe tine insati … o capodopera greu de egalat de catre altcineva, dar, mai ales, de depasit (acest lucru nici nu intra in discutie!!!). De ce zic asta? Pentru ca are multa informatie noua, care te ajuta si mai mult in lupta cu sentimentul numit FRICA.
  Multe persoane au ca motto propozitia „Norocul si-l mai face omul si cu mana lui” (eu evit sa folosesc cuvantul NOROC datorita conotatiei biblice pe care o are!) si 50% cam au dreptate: nu poti sa castigi la Loto, daca nu iei bilet, cum nu poti avea un selfie cu artistul favorit, daca nu mergi la concertul lui. Daca mergi pe premisa „nu am eu asemenea sansa” sau „nu face X poza cu mine, ca nu arat wow”, atunci te autodemoralizezi si usor aluneci spre panta pesimistilor. Insa, un fost profesor din gimnaziu ne spunea in fiecare an aceeasi fraza: „In viata trebuie sa muncesti. Nimeni nu va veni la usa ta cu un sac de bani, pe care sa ti-l dea doar ca nu are el ce face cu acei bani!!”
  De altfel, viata mi-a oferit mai multe lamai decat portocale, din care nu stiam cum sa fac limonada, dar „nevoia” m-a invatat ca fiecare om are reteta proprie de limonada: cand unii colegi statea la terasa, eu veneam de la tara cu pompa de stropit la vie in spate si un carucior legat de bicicleta plin cu alte lucruri utile la stropit la vie, pe o distanta de 10 km; cand unii colegii se bronzau la mare sau la piscina, eu ma bronzam la sapat la porumb sau la indreptat spalierii in vie; dar cand am fost chemat la recrutare de catre MApN si ni s-a spus: „ori faceti facultate, ori veniti in armata aici!!! (n.r. Sighetu Marmatiei 😀 )”; atunci am realizat ca e mai usor sa tarasti o geanta cu carti si cursuri decat sa tragi de un tun pe coasta in deal, cum aflasem de la cei care terminasera armata. Asa ca, FRICA a fost ceva constructiv aici!!! 🙂
  As dori sa te intreb este ceva legat de CURSURILE ESSENCE:
  1. Ai zis ca ai parcurs toate nivelurile: cat timp a durat, cat au costat si daca la final ofera vreun document: diploma, certificat, adeverinta, etc?
  2. Cum te-ai sincronizat cu acest curs tinand cont ca job-ul tau este unul destul de solicitant?
  3. Nu exista vreo sansa sa vina si la Rm Valcea/Dragasani 🙂 ?
  Ca de fiecare data, a fost o placere sa lecturez articolul tau si astept cu mare interes urmatorul articol.
  O seara frumoasa!!!

 • Cristina Maria
  Reply

  Buna:) da, uneori frica te impinge si la evolutie, depinde cum ii faci fatza;

  Sa iti raspund la intrebari:

  1.am facut cursurile pe parcursul a trei ani; primul curs dureaza trei zile, al doilea 5, cel de Relatii 3 si Leadership, in forma de atunci, 2 luni, dar nu in fiecare zi;nu se da adeverinta, cursul il faci pentru tine, ca terapie; preturile s-au schimbat si cel mai bine le verifici pe cele actuale e site-ul Essence; oricum, nu sunt obligatorii toate nivelurile; ideea e ca, daca te atrage, poti incepe cu Foundation, vezi daca ti se potriveste si de acolo decizi;

  2. am avut parte de intelegere la job, plus ca mai am si eu zile libere:); uneori am muncit mai mult in alte zile ca sa compensez; ideea e ca, daca iti pui intentia sa faci ceva, gasesti o cale;

  3. nu cred ca o sa vina in Dragasani, e prea mic orasul; si, din cate stiu, nici Ramnicu Valcea nu e o optiune in viitorul apropiat; ce pot sa iti spun insa e ca merita o deplasare, din punctul meu de vedere; eu am facut la Cluj majoritatea modulelor si mi-a deschis o lume cu totul noua; a fost chiar mai bine sa le fac la distanta de Bucuresti;

  Bafta sa ai!

 • Pingback: La bloc, pe blog (2): Administraţia blocului sau ZOO de la parter - Parfum de femeie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *