Jurnalistul Andreea Esca e lecție la facultate! Acum, omul Andreea a devenit lecție! Picăm examenul?

Numele meu este Cristina-Maria și sunt unul dintre oamenii aceia plătiți să spună că au văzut-o pe Andreea Esca! De fapt, când spun că am lucrat ca scenarist ani de zile, am inventat de fapt tot felul de povești SF în care o prezentatoare în sacou roșu vă schimba pentru totdeauna seara! De prin 1 decembrie 1995, când vă spunea…BUNĂ SEARA! Bună seara, România, bună seara București!

Da, oficial, eu pe 1 decembrie 1995, teoretic abia începusem școala! Practic luam 10 la compunere în clasa a doua, de unde rezultă că aveam imaginație, de unde reiese că puteam încă de pe atunci să fiu un creator de SF-uri, nu? NU!

Hai să vorbim serios! Putem să și zâmbim, chiar să râdem, e de-a dreptul recomandat! Dar întâi să vorbim serios!

Am văzut-o prima dată pe vedeta Esca pe un ecran, cu sigla Pro Tv alături! Mai apoi am făcut cunoștință cu jurnalistul Andreea Esca, într-un manual de la o facultate de profil! Când m-am angajat în televiziune am înțeles când am întâlnit-o de ce era Esca! Era imposibil să nu o observi! Nu pentru că era cunoscută! Puteai să fii mini-marțian și să nu ai habar de ea, tot îți atrăgea atenția! O vedeai pentru că se făcea văzută! Era acea persoană care „umplea camera”, vorba americanilor! Și o cameră fizică, și una de luat vederi! Expira…inspirație! Puteai să o placi, puteai să nu…o vedeai!

View this post on Instagram

?

A post shared by Andreea Ioana (@andreeaesca) on

În interviul pe care l-a oferit când testul pentru noul coronavirus i s-a negativizat, Andreea a arătat altă parte a ei: cea mai vulnerabilă, rezumată cu “Sunt și eu om!” A mutat reflectorul și a prezentat altceva! Fix ca într-un platou de TV, când luminezi o altă parte, fără să faci să dispară ce era înainte în obiectiv! Pur și simplu înfățișezi alt colț! În situația de față, e un alt colt de…suflet!

Andreea Esca a povestit despre simptomele pe care le-a avut de la COVID-19.

Despre cum soțul ei a fost la terapie intensivă și încă se recuperează! Despre fiul ei care a avut și el Sars-Cov-2, despre bărbatul bolnav pe care l-a auzit cum striga după ajutor dintr-un salon ATI, despre frici, despre greșeli. Despre aparate din spital care salvează vieți, dar al căror sunet te urmărește, odată ce ai fost acolo! Despre vinovăție și credință! O formă de autenticitate pe care, ca să o atingi, e nevoie să treci niște praguri sensibile.

Mi se par amuzante comentariile ulterioare făcute de experți ad-hoc care spun că Andreea Esca e om de comunicare și a „știut să comunice”.

Serios? Evident că a știut, dacă ești medic și ai o problemă de sănătate din aria ta de expertiză, nu încetezi să o înțelegi dacă te îmbolnăvești de ea. Dimpotrivă! La fel și un om de comunicare – râmâne asta orice ar…comunica. Dar asta nu a făcut-o pe Andreea mai puțin mamă, mai puțin soție, mai puțin pacient, mai puțin autentică!

Andreea Esca

Acum, că prezentatoarea de știri a devenit ea știrea, noi avem două opțiuni. Exact cum aveam și eu când eram studentă la Jurnalism și mă întâlneam cu acel capitol în care era menționată vedeta și jurnalistul Andreea Esca. Numai că acum lecția e mai importantă! Noi putem să:

 • Învățam ceva din ea și să ne asigurăm că facem tot ce putem să trecem examenul;
 • Ignoram capitolul și, dacă ne trezim „evaluați”, riscăm să picam;

Sunt prima care e împotriva răspândirii panicii, am mai spus-o și o să o mai fac.

Nu cred în discuțiile inutile despre COVID-19! Nu cred în văicăreala prelungită și fără scop precis pe Facebook! Nu cred în mesajele care vin de la oameni de care nu ai mai auzit multă vreme, care deodată se trezesc să îți scrie în privat „ai grijă”. Ca și cum o să dai fuga la farmacie să își cumperi mască după ce ți-au scris ei acum.

Cred însă că viața merge înainte, dar altfel! Deocamdată! Cred că oamenii care au ceva de zis e cazul să vorbească la momentul oportun!

În cazul Andreei, care a povestit o singură dată, într-un moment potrivit – nu de la spital, „de acolo nu e nimic de spus”, era nevoie de informațiile astea! Pentru cei care nu cred! Pentru cei care nu iau în serios! Pentru cei sufocați de masca de protecție, deși mulți din ei poartă o mie de alte măști! Chiar și pentru cei care se tem prea tare și nu văd binele. Doar a fost o poveste reală și cu rău și cu bine! Bine, cu bine după mult rău!

Așa a devenit omul Andreea o lecție! Rămâne întrebarea: ce învățăm fiecare din ea?

Hai, bună dimineața România, bună dimineața București! Că eu sper să ne trezim!

Poate ne vedem cu bine în toamnă! Cu examenul luat, nu la restanțe!

Dacă ți-a plăcut articolul, sau dacă ți-a adus ceva, orice, m-aș bucura să îmi dai un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să afli ce mai scriu!

Pe INSTAGRAM mă poți urmări AICI! Mulțumesc mult!

FOTO: PRO TV/ INSTAGRAM ANDREEA ESCA

ORELE DE EDUCAȚIE SEXUALĂ CREEAZĂ OAMENI SĂNĂTOȘI, NU STARURI PORNO! DE CE NE E ATÂT DE FRICĂ DE SEX?

NE E TOT MAI TEAMĂ CĂ NE PIERDEM LIBERTATEA! ÎNTREBAREA E, NE-AM CÂȘTIGAT-O VREODATĂ?

5 Comments

 • Johnny
  Reply

  Dacă ai face un sondaj despre cea mai cunoscută persoană din trustul PRO TV, 99,99% dintre cei chestionați ar răspunde, în 1,1 secunde, la fel: ANDREEA ESCA! Vocea ei caldă și clară, modul hotărât în care îți prezintă tot ceea ce s-a întâmplat pe întreaga suprafață a globului, ca să nu mai vorbim de frumusețea și inteligența ei nativă, te fac să rămâi împietrit în fața televizorului și să îți dorești să mai apară și peste 1-2 ore, dacă se mai poate.
  Nu am putut să ascult live interviul Andreei la știri, pentru că eram la cursul online CRED, dar imediat după curs am accesat un link și am citit atent fiecare cuvânt din interviu. Simțeam cu retrăiesc aceleași stări ca ale sale, iar acest lucru îmi dădea senzație de „piele de găină”.
  Nu consider că a făcut ceva greșit prin acest interviu, cu toate că Dana Budeanu i-a spus să nu apară la nici un interviu: „Faptul că Andreea Esca a apărut cu acea declarație a fost greșeală imensă pentru ea.” Din contră, a făcut un lucru foarte bun din care cu toții putem învăța ceva foarte important: nu te poți juca cu virusul!
  Ceea ce m-a deranjat enorm, au fost reacțiile extrem de dure ale unor colegi de breaslă, dar de la alte televiziuni. Înțeleg că lucrează pentru o televiziune concurentă, că luptă pentru rating, dar totuși… suntem oameni, nu sălbăticiuni. Și în fotbal exista durități, dar la final își strâng mâna, însă modul în care s-au comportat unii mă face să mă întreb dacă mai există ceva bun în ei.
  Radu Banciu, primul care „m-a terminat” cu declarația lui și care afirmă că tot ceea ce i se întâmplă este din vina ei, că practic și-a făcut-o cu mâna ei prin numeroasele participări la toate petrecerile și evenimentele. Ba chiar a comparat-o cu Papa, dar în sens negativ: „Tu, care ești la pupitrul știrilor și care dai informația mai departe trebuie să ai un comportament exemplar, cum are Papa. Și el are concediu, dar nu se duce să danseze, trebuie să ai o ținută.”
  Pentru el nu e un exemplu de om, mai ales ca un jurnalist nu are voie la vacante: trebuie să fie 24 din 24 conectat la tot ceea ce se petrece în lume. CEA MAI MARE PROSTIE DE LA POTOPUL LUI NOE PÂNĂ ÎN PREZENT! Cum să nu ai voie la vacanță? Este un drept constituțional dobândit prin lege de ani și ani, iar el nu poate schimba acest lucru după bunul plac. Se crede vreun vrăjitor???
  Victor Ciutacu, al doilea jurnalist gen „Terminator”, care a aruncat cu toți bolovanii pe care i-a avut la indemna, iar dacă avea o putere cosmică, ar fi aruncat și cu câțiva asteroizi, asupra dnei Esca. Mai vulcanic decât Etna și mai periculos decât toți virușii din lume, această ființă a început extrem de dur pledoaria sa: „Marcel Pavel cânta și se jelea, Alina Pușcaș mulțumea Cerului că a avut oportunitatea să se îmbolnăvească și să facă un week-end la cort pe Instagram, Andrei Ștefănescu se infecta și-n viteză maximă spre spital își pupa apăsat copilul. Iar toți la un loc, în ferestre bine meșterite, arătau așa ca o mare familie.”
  De la Zeiță la Nemuritoare și de la Lider Spiritual la Cea-Al-Cărei-Salariu-Nu-l-Știe-Nimeni, Andreea Esca a primit mai multe nume decât au șeicii din Dubai sau Abu Dhabi, dar nici unul care să o caracterizeze. Sunt atâtea întrebări care frământă România, iar pe acest om îl interesează salariul dnei Esca. EXTRAORDINAR!!! Câinele moare de drum lung, iar … restul de oboseală (mă înțelegi ce zic!).
  Încerc să închei, deși mi-e greu, mai ales când văd atâtea reacții dure asupra unui om care a trecut printr-un moment dificil din viața sa … ca de altfel toți oamenii.
  Prin activitatea sa jurnalistică, prin contribuția adusă jurnalismului românesc și prin profesionalismul de care dă dovadă, nu pot spune decât „Mulțumesc, dna Andreea Esca!” și îi doresc multă sănătate, putere de muncă și să fie aceeași persoană veselă care emană bunătate prin toți porii. Am crescut cu știrile dumneaei și continui să cresc și în prezent, dacă nu fizic, măcar intelectual.
  Un articol superb scris de o jurnalistă foarte talentată.
  Multă sănătate și numai bine!!!

 • Pingback: Jurnalistul Andreea Esca e lecție la facultate! Acum, omul Andreea a devenit lecție! - LaPunkt

 • Cristina Maria
  Reply

  Ma bucur mult ca ți-a placut materialul!

  Referitor a ce au zis Banciu si Ciutacu, haba nu am ce au zis:)) am vazut ca se dadusera cu parerea, dar stii cum e…ursul merge! Ma intereseaza parerea lor fix cat ma intereseaza acum daca a plouat sau nu pe teritorul Romaniei pe 25 iulie 1856!

  Referitor la jurnalistul fara drept la vacante…..ahahahahaha! Mbine!
  Sa fii bine si sa aigrija de tine!

 • Steluta
  Reply

  Articolul tau e súper si eu o iubesc pe Andrea Esca ,am spus si repet este o persoana integra si cu asta am spus tot.

  • Cristina Maria
   Reply

   ce ma bucur ca ti-a placut materialul! iti multumesc tare pentru cuvintele frumoase! ma ajuta, sa stii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *