Despre anxietate, cu maximă sinceritate! Ce, de ce și mai ales ce e de făcut?

o inima in sarma ghimpata

FACEBOOK: PARFUM DE FEMEIE BY CRISTINA MARIA

INSTAGRAM: CRISTINA_MARIA_BLOG

Hai să încep cu cea mai sinceră chestie pe care o pot spune. Simplul fapt că scriu un articol despre anxietate, îmi provoacă anxietate. Nu una urâtă și grea, nu ceva care mă apasă ca o piatră pe piept sau în gât sau cu totul. Sunt într-o perioadă pe care aș numi-o OK, așa că am doar un mic disconfort în corp. Ca o pietricică ce se mută după bunul plac între plexul solar și epiglotă și îmi îngreunează mie puțintel respirația. Sună cunoscut?

Așadar, simt anxietate din timp ce scriu despre anxietate.

Pentru că e un subiect sensibil. Pentru că mă tem că nu am nimic de spus legat de asta(?!). Pentru că mă tem să nu spun prea mult sau prea puțin, pentru că BLABLABLA. Mai ales BLABABLA ăla e relevant. Pentru că anxietatea în sine e ca o ceață pe creier, iar motivațile ei concrete sunt greu de depistat în momementul în care o resimți. Când incepi chiar să identifici ce o cauzează, de cele mai multe ori înseamnă că începi să o și depășești.

Ce înseamnă anxietate?

Dex-ul nu este foarte prietenos cu definirea noțiunii de anxietate. Mai precis, spune așa:  

Anxietate= Stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi.

Pam pam! Pe mine mă scoate din sărite – și îmi provoacă o mică – mare stare de anxietate exprimarea de la final. Asta cu întâlnită în unele boli de nervi!?!

Din păcate, acesta e una din percepțiile greșite sau incomplete care au ținut prizoniere în nepuțință și ceață și neînțelegere generații întregi care nu știau și nu aveau de unde și cum să înțeleagă ce e cu ele pe pământ. Genul acela de percepție din categoria “psihologul sau psihiatrul sunt pentru oameni nebuni”, “problemele de sănătate dau toate semne încă de la început”, “medicul e zeu și le știe pe toate și dacă ți-a zis că mori în 5 luni, sigur așa e etc.”

Și, pentru că anxietatea se transmite trangenerațional, din tată în fiu cumva – ne-a picat nouă în cap. Noua, generațiile de azi, care pot să o identifice și să o definească, pentru că au resurse, dar e greu să rezolve o pleașcă așa mare, nesoluționată de generații întregi, cu o singură sesiune de coaching motivațional.

imagine pentru anxietate

Deci, ce înseamnă anxietate?

Din definiția dată de DEX Online, ce rămâne e doar prima parte. Anxietatea e într-adevăr o stare de neliniște, de așteptare încordată. În rest, poate să fie însoțită de palpitații sau de jenă în respirație SAU poate să nu fie. Poate să se manifeste în cazul unei boli de nervi, DAR CEL MAI DES NU E CAZUL UNEI BOLI! DE NERVI SAU DE ALTCEVA!!!!!!

Anxietatea e o emoție de bază, e necesară supraviețuirii – sau era pe vremea când fugeam de animal și resimțeam pericolul- și, ce e mai important decât orice, CONDIȚIA DE OM, nu de persoană cu o boală de nervi, o presupune. Practic, dacă ești om, ai resimțit până acum în viața asta anxietate! Și o să mai simți! Nu spun asta ca să sperii și să creez anxiatetate, ci tocmai ca să subliniez cât de normală și firească e o astfel de stare.

La cine apare anxietate?

Anxietate e, într-adevăr, o situație de care dau cu nasul toți oamenii. De toate vârstele. De curând, într-o discuție cu o prietenă dragă am descoperit că amândouă aveam în comun zile întregi petrecute în copilărie pe la medici care ne investigau de astm. Și eu, și ea, aveam uneori probleme serioase de respirație, dar nu ne-a zis niciun doctor că exista posibilitatea să fie ceva emoțional, bazat pe stres și percepții. Periodic, ne făceau teste pentru astm, nu înțelegeau de ce nu ne încadrăm , dar ne chemau iar la consult peste nu știu câte luni. Pam-pam! Târziu, la maturitate, am înțeles noi înșine că ceea ce resimțeam era, de fapt, anxietate . 

ao alta imagine pentru anxietate

De ce spun că anxietatea e transmisă transgenerațional?

Există însă un argument pentru mine clar pentru asta: educația. Un părinte cu anxietate negestionată, va lua decizii în educația copilului bazate pe acea anxietate. Iar dacă semeni vânt, culegi furtună, nu vreme de plajă. Și, prin urmare, anxietatea se transmite. Simplu în teorie! Al naibii de complicat în practică, știu!

Cum se manifestă anxietatea nerecunoscută, nedepistată?

Într-adevăr, cea mai comună manifestare a anxietății e starea de neliniște cu privire la ceva ce s-ar putea întâmpla. Practic, povestea drobului de sare, în care nevasta și soacra se tem că dă pisica peste drob si guguloiul de clorură de sodiu cade în capul copilului. Neliniștea poate să fie însoțită SAU nu de probleme de respirație, de senzații fizice de greutate în piept și în gât, de tremur în mâini sau în tot corpul, de transpirație etc.

Dar anxietatea poate lua forme și mai complexe, de care nu se vorbește foarte des:

  1. Agresivitate – de cele mai multe ori, persoanele agresive – șefi, tați, mame, soți sau soții, colegi etc resimt puternic emoția enxietății, pe care habar nu au să o recunoscă și să o gestioneze;
  2. Control excesiv – oamenii obsedați de control în unele arii sau în toate sunt oameni cărora unele arii (sau toate) le provoacă anxietate;

Ce e de făcut cu anxietatea?

Eu cred, după mulți ani de căutări, că există două piste principale. Eu il numesc AA, dar nu de la Alcoolici Anonimi, pam pam, ci de la:

Acceptare- dacă este, anxietatea este oricum; ca viața, ca pasiunea, ca iubirea, ca starea de îndrăgostire; cu cât o accepți mai mult, cu atât mai mult poți să faci ce vrei tu cu ea;

Actiune – orice, dar ORICE funcționează pentru voi e ok de aplicat; e plin interetul de exerciții de respirație profundă, de meditații, de video-uri pe youtube si Instagram, de cursuri de dezvoltare personală, de tehnici de tapping pentru anxietate; ideea e să la FACI și să vezi ce funcționează pentru tine, independent de părerea exterioară a oricui (că e sau nu o prostie, ca bla bla și că nu);

imagine pentru bucurie si echilibru

Ce fac eu cu anxietatea concret?

  • Respirație diafragmatică, cunscută și ca abodminală – Se pune în practică astfel: stăm relaxați, în mod ideal punem o mână pe piept şi una pe abdomen, apoi inspirăm, astfel încât doar abdomenul se dilată, iar pieptul cât mai puțin. Expirăm – abdomenul revine la poziția inițială. Potrivit Institutului American de Stres, 20 până la 30 de minute de „respirație abdominală”, cunoscută și sub numele de respirație diafragmatică, pot reduce stresul și anxietatea. Se poate face cu numărătoare în diferite moduri, eu una nu număr pentru că, atunci când simt anxietate, am vălătuci în cap și numai de mate nu îmi arde;
  • Meditație de tip mindfulness- este dovedit stiințfic ca eficacitate, este recomandată de Universități precum Oxford, care organizează și cursuri și se folosește în SUA în spitale; se bazează pe prezență aici și acum și pe acceptarea și focusarea pe momentul prezent;

Se găsesc o mulțime pe internet și, dacă vreți cu adevărat să înțelegeți acest tip de meditație, vă recomand unul dintre cei mai frumoși oameni pe care îi cunosc pentru asta: Valerie Cioloș- Villemin, care face și cursuri special pentru asta

  • Sport- aș putea să scriu un articol întreg despre asta, de fapt o carte sau o bibliotecă; orice fel de mișcare, de la o plimbare până la un antrenament complex, ajută enorm;

        Lista mea la acest nivel de în curs de desfăsurare, un fel de to be continued la care lucrez constant, dar acestea sunt începuturile mele!

Să fiți bine! Să fim bine!

Am mai scris și:

RUȘINE?! E ACESTA MONSTRUL DE SUB PAT AL FIECĂRUIA? ȘI CE E DE FĂCUT?

ORELE DE EDUCAȚIE SEXUALĂ CREEAZĂ OAMENI SĂNĂTOȘI, NU STARURI PORNO! DE CE NE E ATÂT DE FRICĂ DE SEX?

DESPRE RESPINGERE: SUNT CRISTINA ȘI AM FOST ȘI RESPINSĂ! ȘI DOARE! ȘI CE DACĂ?

Și într-un stil haios, dacă vreți să râdeți:

„LA BLOC”, PE BLOG (1): VECINII NOŞTRI DE TOATE ZILELE…

LA BLOC, PE BLOG (2): ADMINISTRAŢIA BLOCULUI SAU ZOO DE LA PARTERLA BLOC, PE BLOG (2): ADMINISTRAŢIA BLOCULUI SAU ZOO DE LA PARTER

LA BLOC, PE BLOG (3): DESPRE PĂSĂRI ȘI PĂSĂRICI! LA PROPRIU

5 Comments

  • Ionut
    Reply

    Avand in vedere definitia termenului ANXIETATE, cred ca ne nastem cu putina anxietate, dar depinde de noi cum o „bagam in seama”. Ea se manifesta inca de mici, cand suntem putini agitati cu privire la raspunsul intrebarii propriii „Ce imi aduce Mos Craciun?”, cand deschidem cadourile de ziua noastra – „Oare ce e aici?” – cand echipa favorita e condusa, la fotbal, iar noi invocam toti zeii ca sa ne fie bine pana la final, dar si alte situatii.
    De curand, am trait un astfel de moment, cand proful de la facultate nu a vrut sa ne primeasca la examen, pentru ca nu am avut un anumit numar prezente la orele de curs (cu o zi inainte, 12 studenti au fost scosi din examen pentru acest motiv). Dupa 1 ora de asteptare, planuri si framantari de tot felul, am fost lasat sa intru si sa sustin examenul, nu inainte de a semna pe foaia de prezenta, de a mi se semna foaia (poate mai aveam vreo copie fidela de acasa … pfff), iar, la final, s-a verificat buletinul, ca sa se vada daca cel din poza seamana cu cel din fata lui, plus o intrebare bonus din … buletin (de unde esti?). Mda, suna ciudat, dar asa a fost … si doar la el!!!
    Anxietatea apare si atunci cand astepti un raspuns de la cineva, cum ar fi notele de la un examen, rezultatul unui test de analize, raspunsul unei prietene care tocmai a fost la ecograf si a aflat ce va naste sau vizita artistului favorit in tara ta chiar in perioada zilelor tale libere.
    M-am uitat la un clip de pe youtube si am vazut tineri care il asteptau pe Justin Bieber sa apara pe scena, iar cand luminile s-au stins, toti au inceput sa tipe, dar JB nu a venit pe scena din stanga sau din dreapta, ci a avut o usa speciala in podeaua scenei care s-a deschis, iar el a fost pur si simplu aruncat din interiorul scenei in lumina reflectoarelor. Toti au inceput sa tipe si sa ii aclame numele, unii chiar plangand de fericire in momentul in care JB a dat mana cu ei.
    Pe multi artisti i-am auzit spunand ca au mari emotii la un concert, fata de un eveniment privat, cum ar fi nunta sau botez, dar niciodata nu am inteles de ce nu este invers. La spectacol oamenii stau pe scaune si te asculta cuminti, pe cand la evenimente, artistul intra in mijlocul horei si canta, iar oamenii danseaza in jurul lui.
    Ce astept eu in acest moment? Vacanta de vara!!! Relaxare, plimbare, piscina si putin somn. Dar asteptarea asta, chiar se lasa asteptata (ce joc de cuvinte!).
    Sa fim sanatosi, voiosi si voinici, fara griji si cu multi bani!

  • Cristina Maria
    Reply

    multumesc tare pentru comentariu! faptul ca ma citesti si comentezi la cred ca fiecare articol mie imi aduce multa bucurie si liniste! mltumesc mult si DA, sa fim sanatosi, voiosi si voinici, fara griji si cu multi bani! AMIN!

  • Andreea Cara
    Reply

    Mulțumesc om frumos pentru acest articol. Pentru mine și pentru cei cărora le voi trimite pentru o înțelegere mai bună a ceea ce trăiesc. Tare mult îmi place cum pui tu pe „hârtie” vorbele ????❤️

    • Cristina Maria
      Reply

      eu iti multumesc din toata inima mea pentru acest mesaj! ma bucura din suflet! MULTUMESC, MULTUMESC, MULTUMESC!

  • Iasmina
    Reply

    Felicitări pentru curaj! ???? ???????? ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *