Fii bogat și în… informații corecte! De ce este importantă educația financiară?

un grup de oameni la masă discută despre educație financiară

Educație financiară – despre ce e vorba?

E la modă abundența! Pe plan personal, profesioanl, dar cel mai tangibil, mai direct și mai clar, pe plan financiar! Medităm la abundență financiară, ne rugăm pentru abundență financiară, ne-o dorim și lucrăm cu noi ca să ne convingem că ni se cuvine. Și ni se cuvine!

Înăuntrul nostru mobilăm casa de vis, vizualizăm vacanța perfectă, conducem mașina ideală! În afara noastră însă, se instalează criza financiară! Facturile arată sume tot mai mari, inflația o ia la goană. Viitorul economic e tot mai imprevizibil. Ce ne ajută să mergem înainte și să ne bucurăm cât mai mult? Sigur, putem să ne rugăm, putem să medităm, putem să ne dorim, putem să credem că merităm! Și e OK , merităm! Dar toate astea, fără acțiunea concretă și corectă, ne îmbogățesc doar cu… visuri. În exterior, rămânem de azi pe mâine, într-o economie impreviziblă. De asta cred că e bine să fii informat, ca să iei decizii corecte. Iar o sursă corectă și concretă, tot pentru acțiunea concretă și corectă, e csalb.ro Voi reveni cu detalii, dar hai să mai vorbim puțin despre educația financiară. Ne interesează pe toți, nu?

Educație financiară – de ce e importantă?

Banii nu sunt doar hârtii, nu sunt doar cifre. Reprezintă mobila pe care ne-o dorim pentru dormitorul cu ea, vacanța faină alături de el, jucăriile pe care le vede copilul nostru în vitrină. Ne place, nu ne place, banii reprezintă, de fapt, în fapt, necesitățile, dorințele și mai departe visurile noastre puse în concret.

Așa că tot ce înseamnă educație financiară contează!

Pentru că ne oferă cunoștințele și abilitățile de care avem nevoie pentru a gestiona banii în mod eficient.  Pentru a ne gestiona punerea în concret a necesităților și mai apoi a dorințelor sufletului și a visurilor.

Nu veniturile noastre ne fac mai educați financiar sau mai puțin educați, ci modul în care alegem să cheltuim ceea ce producem. Așa că, dacă ne creștem veniturile, nu înseamnă neapărat că viața noastră se va îmbunătăți. Se va întâmpla asta, mai ales într-o economie imprevizibilă, dacă învățăm să gestionăm ce avem.

doua persoane discută despre educație financiară făcută de CSALB

Bogăția de informații corecte și concrete ne dictează relația cu banii noștri. Cu viitorul nostru. Cu abundența financiară, dacă vreți. Parte din această relație cu banii e… o altă relație. Cea cu banca. Și aceasta din urmă poate să fie una care te ajută. Tot la construit visuri și întâmpinat necesități. Sau…nu.

Ca sa nu ai o relație neprielnică, bazată pe frică, pe servitute, ba chiar pe dependență, între tine și bănci, e important să ai acces la informațiile corecte. Și aici, exact aici, am în vizor…O campanie de educație financiară susținută de CSALB. Acolo unde negociezi cu banca

Ce este CSALB și cum funcționează?

CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.
Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Pentru asta, tot ce trebuie să facă e să completeze un formular online direct pe site-ul csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere, este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță.

telefon pe care e deschis un articol cu 4 moduri prin care poti trimite o cerere de negociere cu banca/ IFN-ul

Pe csalb.ro, la secțiunea clar dedicată pentru Educație Finaciară, îți răspunzi la cele mai importante întrebări în cazul în care vrei să obții un credit:

  • Cum știu ce tip de credit se potrivește nevoilor mele?
  • Care sunt cele mai importante clauze din contractul de credit?
  • Cum te asiguri că acoperi costul creditului și care e responsabilitatea băncilor în acest caz?

Așa cum spun chiar cei de la CSALB…

…primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este faptul că orice fel de împrumut la bancă ar trebui făcut doar în condițiile în care acesta reprezintă o nevoie ce nu poate fi gestionată într-un alt mod. În plus, este necesar să te asiguri că ai posibilitatea respectării pe termen lung a clauzelor contractului. Așadar, ar trebui să ai asigurată stabilitatea unui venit cel puțin egal cu cel pe care îl ai la data contractării creditului.

Există deja câteva intrumente care te pot ajuta în stabilirea aspectelor legate de situația ta financiară, precum și la organizarea finanțelor când vrei să faci un credit. E vorba de calculatoarele financiare oferite de Finzoom și Conso, pe care eu le-am accesat la:

www.finzoom.ro/calculatoare  

www.conso.ro/calculator

Tot din informațiile oferite de cei de la CSALB la secțiunea lor de educație financiară, ți se explică faptul că există mai multe tipuri de credite/împrumuturi care se pot face la o bancă.  E important să fii educat, ca să poți să alegi ceva care se potrivește nevoilor tale personale.

E important tot ce ține de educație financiară

Afli și că poți, ba chiar e recomandat să soliciți orice fel de informație/explicație referitoare la clauzele din contractul respectiv din partea reprezentanților băncii/IFN-ului.

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB: “Cele mai importante clauze dintr-un contract de credit sunt acelea legate de perioada de rambursare, comisionare, preț. Să pună întrebări, să lămurească ce anume prevede contractul respectiv din perspectiva costurilor și să nu semneze imediat contractul de credit. Au această posibilitate potrivit legii, să amâne perioada de semnare.”

Așa că, dacă vrei să răspunzi la nevoi reale, dacă vrei să construiești visuri importante, care chiar ți-ar schimba viața în bine, ai resurse de educație financiară pe site-ul celor de la csalb.ro

Poți să îi urmărești și pe YOUTUBE, pe Facebook și pe Instagram.

Să fii educat și cât mai bogat! În informații corecte și în bani!

Am mai scris și:

RUȘINE?! E ACESTA MONSTRUL DE SUB PAT AL FIECĂRUIA? ȘI CE E DE FĂCUT?

ORELE DE EDUCAȚIE SEXUALĂ CREEAZĂ OAMENI SĂNĂTOȘI, NU STARURI PORNO! DE CE NE E ATÂT DE FRICĂ DE SEX?

DESPRE RESPINGERE: SUNT CRISTINA ȘI AM FOST ȘI RESPINSĂ! ȘI DOARE! ȘI CE DACĂ?

Și într-un stil haios, dacă vrei să râzi

„LA BLOC”, PE BLOG (1): VECINII NOŞTRI DE TOATE ZILELE…

LA BLOC, PE BLOG (2): ADMINISTRAŢIA BLOCULUI SAU ZOO DE LA PARTERLA BLOC, PE BLOG (2): ADMINISTRAŢIA BLOCULUI SAU ZOO DE LA PARTER

LA BLOC, PE BLOG (3): DESPRE PĂSĂRI ȘI PĂSĂRICI! LA PROPRIU

10 Comments

  • Vasi
    Reply

    Articolul e foarte util, mai ales că tema este de actualitate și mă interesează! Mulțumesc frumos!?

  • Cristi
    Reply

    Da. Fain scris.
    Adevarul asta e .. suntem needucati pentru ca suntem saraci si suntem saraci pentru ca suntem needucati 🙂 deci una din cele doua trebuie sa se schimbe

    • Cristina Maria
      Reply

      Multumesc tare mult! Ca iti place articolul și că eu cred ca, din păcate, dar și din fericire, depinde cum privesti, ai dreptate.

  • Adina
    Reply

    Nu am încă nicu credit, deși mi se pare că toată lumea în jurul meu își face. O să văd ce îmi rezervă viitorul, eu deocamdată nu consider că e vreunul o necesitate. Însă vom vedea….

    • Cristina Maria
      Reply

      Nici nu trebuie sa iti faci daca nu vrei, dar e o realitate a zilelor noastre si eu cred ca e importanta o minima informare, ca sa iei o decizie. Multumesc tare pentru comentariu.:)

  • Ionut
    Reply

    „Banii n-aduc fericirea, dar te-ajuta sa-ntretii iubirea”, spune versul unei melodii foarte cunoscute cu peste 46 de milioane de vizualizari. Dar oare ce putem face fara bani? Nimic! Sau aproape nimic. Doar sa respiram, ca aerul a ramas gratis si va ramane etern gratis.
    De la „daca ai 10 lei, cumpara lamai, faci limonada si cei 10 lei vor deveni 100 de lei” (metafora, ca daca te vede vreun politai, iti da o amenda cu 3 zerouri si atunci chiar dai faliment), la „nu hrani un om lenes, mai bine invata-l sa pescuiasca”, fiecare fraza are ca laitmotiv cuvantul BANI.
    Si totusi, cum se fac banii multi? Foarte greu, prin munca cinstita, si aici am inclus si castigurile norocoase la jocurile de noroc. De ce norocoase? Pentru ca am vazut oameni care au castigat o suma enorma de bani – youtuberul Colo – si care i-au investit „cu cap”, si oameni care au castigat si mai multi bani, si care au devenit saraci, pentru ca nu au stiut cum sa ii gestioneze. Practic, s-au speriat de „tezaurul” pe care l-au avut in propriile maini. Pentru unii ca ei s-a creat EDUCATIA FINANCIARA.
    Aceasta educatie financiara este in fiecare dintre noi si se activeaza pe parcurs, prin ceea ce ni se intampla sau li se intampla altora, adica vezi daca X a investit o suma mare in afacerea A si a generat un profit care l-a trimis in top 300, atunci vei face si tu ceva identic sau partial asemanator: daca Ion a cumparat 10 ha de pamant si cultiva grau, iau si eu 10 ha de pamant si cultiv floarea-soarelui sau porumb (bine, pastrand proportiile intre noi si concurenta, pentru ca, financiar, nu suntem pe aceeasi treapta).
    Sunt multi care fenteaza si impozitele si aici ma refer la firmele uriase: o cunoscuta firma de imbracaminte si incaltaminte plateste impozit pe profit de doar 1% (https://www.youtube.com/shorts/ic3miIKHWEs), iar un invitat de la podcastul lui George Buhnici spunea ca el nu plateste impozit pe profit (minutul 21:19, https://www.youtube.com/watch?v=4wUXtJcNBwQ). Pai, in ritmul asta, o sa fim o planeta de miliardari, daca facem toti la fel ca ei.
    Fraza „ar trebui să ai asigurată stabilitatea unui venit cel puțin egal cu cel pe care îl ai la data contractării creditului” mi-a adus aminte de cuvintele lui Sebastian Dobrincu, de la IMPERIUL LEILOR, care a spus ca „daca nu iti permiti un lucru de inca 2 ori, nu il cumpara, pentru ca nu esti bogat asa cum crezi”. M-a uimit aceasta fraza si atunci am vazut de ce eu am contul in lei, iar el in euro: ca e mai destept.
    In prezent, imi doresc sa cumpar cartea „Tata bogat, tata sarac”, poate mai invat cate ceva de acolo despre educatia financiara. Primul pas l-am facut prin achizitionarea unui caiet de dezvoltare personala care se numeste „ALEGE SA DEVII”, Editura For You, si care sper sa ma ajute cat de cat.
    Un lucru ramane cert: banii se fac greu si se duc extrem de repede, asa ca trebuie sa avem grija de ei si sa nu ii lasam sa plece din conturi, decat daca se intorc mai multi!
    Mult succes in continuare!!!

  • Cristina Maria
    Reply

    Multumesc mult pentru comenatriu. Wow, ai si link-uri de youtube, asta m-a uimit putin, nici nu stiu cum sa raspund!
    Oricum, mult, mult succes in demersurile tale de a te educa financiar, cred ca ne educam toti, toată viata!

  • badin
    Reply

    Fratele meu a sugerat ca mi-ar placea posibil acest site. Avea perfecta dreptate. Aceasta trimitere chiar mi-a facut ziua. Nu va puteti imagina pur si simplu cat timp am petrecut pentru aceasta informatie! Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *