Care e treaba cu gândirea pozitivă dusa la extrem? De ce nu mai avem voie să fim triști, furioși, supărați?

În serialul FRIENDS, care mi-a marcat studenția cu și mai mult râs, era un personaj pe care îl ura toată lumea. Mai puțin una dintre fete (Phoebe, pour les connaisseurs), pentru că era ocupată să fie puțintel îndrăgostită de el. După ce n-a mai fost, l-a urât și ea. Era cel mai pozitiv și optimist și iar pozitiv om de pe planetă! Orice îl umplea cu gândirea pozitivă și de entuziasm: cățeii vii, cățeii care nu mai erau vii, pentru că au fost odată vii, oamenii obosiți, oamenii neobosiți, tăcerea, gălăgia, discuțiile faine, certurile, iluminarea stradală care părea o mare de licurici (?!?) sau de zânițe (?!?!). Tot! Lumea era o canapea imensă a confortului – chiar e în serial o canapea obișnuită pe care o consideră cea mai confortabilă din lume, bineînteles.
Nu mă înțelegeți greșit! Iubesc și eu cățeii – mamă, chiar îi iubesc, cred că certurile, la fel ca și discuțiile faine au rostul lor, iar când nu funcționează iluminarea stradală la mine mă apucă frica și bâzdâcii. Dar nu țip de fericire în fața tuturor acestora! Una e să fii optimist, încrezător și recunoscător pentru viață – atât cât poți și alta e să te porți mereu ca Moș Crăciun pe Distonocalm la Disneyland, pregătindu-se să facă sex. Cam așa funcționează, din punctul meu de vedere, exagerarea cu gândirea pozitivă.
Oamenii fug de emoții negative ca de unu cu coarne. Toată lumea face al naibii de bine chiar și când toată lumea moare pe dinăuntru. Hashtagul #goodvibesonly a intrat în uz și îl vedem peste tot. Numai eu am auzit de o mie de ori că, atunci când ai o emoție negativă, soluția e să o ignori, că timpul le rezolvă pe toate.

Cum s-a ajuns aici?
Atitudinea mentală pozitivă este un concept introdus pentru prima dată în 1937 de Napoleon Hill, în cartea sa Think and Grow Rich (De la idee la bani). Cartea nu folosește termenul, dar discută despre importanța gândirii pozitive ca factor care contribuie la succes. În sine, conceptul e unul…pozitiv. Și benefic. A fost dezvoltat ulterior în psihologia cu abordare pozitivistă și în terapiile cognitiv-comportamentele, axate pe găsirea soluțiilor. Dar a fost ȘI mai dezvoltată în ceea ce înseamnă gândire pozitivă exagerată sau, pe scurt, negare.

Ce înseamnă, de fapt, gândirea pozitivă?
Da, așa e, noi ne creăm lumea. Prin gânduri, prin emoții, prin simțire, prin stările noastre. O dată pentru că gândurile și emoțiile ne fac să o percepem într-un anume fel. De asta acceași chestie e un dezatru pentru unii și o oportunitate pentru alții. Chestiune de perspectivă. Apoi, dacă ai și o latură spirituală, știi că tu creezi lumea în funcție de vibrația ta. Pe scurt, dacă emani ceva pozitiv, ceva pozitiv se va întoarce. Numai că viața nu funcționează pe scurt. Așa că…citește mai departe….
Ce înseamnă, de fapt, gândirea pozitivă exagerată?
Așa că nu poți să te forțezi să simți ce nu simți! Să gândești ce nu gândești. Cum spuneam, viața nu funcționează pe scurt. E deja dovedit că noi acționăm cel mai mult din subconștient și din chestii pe care le-am învățat în primii ani, când nu știam că învățăm. Așa că avem în noi multe credințe preluate. În plus, suntem oameni. Simțim. Și reacționăm. Sunt lucruri care ne întristează, sunt unele care ne îndurerează de-a dreptul. Altele care ne înfurie. Altele care ne enervează. E OK. Suntem oameni.
Dacă exagerăm cu atitudinea pozitivă și negăm toate aceste stări, ne negăm pe noi. Și îi negăm pe alții când refuzăm să avem de-a face cu altcineva care mai e și trist, nervos, furios, pentru că noi suntem…#goodvibesonly (adică numai vibrații pozitive și puteți să îmi vizualizați ochii rotocol). Și negăm și șansa de a avea relații autentice, în care oamenii sunt cu noi așa cum sunt ei – adică uneori și triști, necăjiți, poate unii deprimați sau furioși.
Cum putem totuși să beneficiem de gândirea pozitivă?
Ideea principală a gândirii pozitive nu e să nu simți nimic. Dimpotrivă! Ideea e să o faci! Doar că ideal e să nu te identifici cu emoțiile prăpăstioase la nesfârșit. Dacă le ai, să le conștientizezi, să vezi de ce sunt acolo și ce poți să faci tu cu ele. Iar pozitivismul vine tocmai din conștientizarea reală că tu chiar poți să face ceva cu ele. Că tu poți să le accepți și să le depășești! Și să le schimbi! Asta e partea cu adevărat pozitivă! Că lumina se află dincolo de întuneric… Și de tristețe… Și de durere….
Puterea către ceva pozitiv e la tine! Și da, orice e permis, de la un serial și un ceai cald până la terapie la psiholog și pastile de la psihiatru. Orice, atâta timp cât te ajută pe tine. Pentru că ideea nu e să ai parte numai de vibrații bune (#goodvibesonly), ci de cât mai multe #goodvibes – vibrații bune autentice.
FOTO: SHUTTERSTOCK
Am mai scris și:
RUȘINE?! E ACESTA MONSTRUL DE SUB PAT AL FIECĂRUIA? ȘI CE E DE FĂCUT?
DESPRE RESPINGERE: SUNT CRISTINA ȘI AM FOST ȘI RESPINSĂ! ȘI DOARE! ȘI CE DACĂ?
Și într-un stil haios, dacă vrei să râzi
2 Comments
Pana sa ajung la o gandire pozitiva, am trecut prin multe etape ale vietii, iar, in prezent, sunt o persoana extrem de optimista, perseverenta si cu o gandire pozitiva permanenta: chiar si cand cineva nu mai spera intr-o situatie sau intr-un om, eu nu imi pierd increderea. De unde am luat asta? De la fotbalistii englezi: ei cred in victorie pana in ultima secunda, iar cine nu ma crede, sa citeasca despre meciurile AC Milan vs FC Liverpool (finala UCL din 2005) si Fc Bayern Munchen vs Manchester United (finala UCL din 1999).
Mi-a adus vreun beneficiu gandirea pozitiva? Dar rezultatea am? Ambele intrebari au raspunsul DA. Nu ma mai grabesc in luarea deciziilor, vad partea plina a paharului, iar partea goala o umplu cu idei pozitive, astfel creez un pahar plin. Rezultate? Am cateva: am reusit sa conving o persoana sa vina la premierea de sfarsit de an scolar, desi spusese ca nu va veni sub nici o forma; am convins o alta persoana ca lumea nu e ca ea, buna, si ca trebuie sa accepte lucrurile bune si rele asa cum sunt (mergea la psiholog, dar acum nu mai merge!), sa le selecteze corespunzator criteriilor sale si sa mearga mai departe.
Citeam un articol si descopeream ca, atunci cand gandim pozitiv, atragem energii pozitive. Am inceput sa gandesc pozitiv si multe din lucrurile la care ma gandeam, incepeau sa se indeplineasca. La unele m-am gandit cateva saptamani, la altele cativa ani, dar apoi mi s-au indeplinit.
In prezent, ma gandesc la fel si fel de lucruri care sa ma ajute in progresul profesional si material: la unele ma gandesc de cateva luni, la altele de ceva mai mult, dar cred ca pentru unele lucruri e nevoie de multe energii pozitive, ca sa se indeplineasca, asa ca … mai am ceva rabdare.
„Iubesc și eu cățeii – mamă, chiar îi iubesc” – este fraza care m-a trimis in trecut, amintidu-mi de fostul si unicul caine pe care l-am adoptat si l-am crescut cum am stiut mai bine. Una din amintirile funny este cea in care am facut 2 burgeri, iar el a poftit la ei. I-am rupt putin din carne, dar la final am constatat ca am mancat burgerul fara carne, pentru ca i-o dadusem lui pe toata. Si acum am pozele cu el, dar nu ma pot uita la ele …
In prezent, avem o armata de pisici „adoptate” (ne-am imprietenit cu ele de cand erau mici) care vin in fiecare dimineata si cer mancare, iar daca cumva refuzi, trezesc tot cartierul cu vocile lor :)))))
Multa bafta in continuare!
PS: Ti s-a intamplat sa gandesti pozitiv despre cineva si dupa cateva minute/ore sa te trezesti cu apel sau mesaj? Mie DA!!! :))))
Multumesc tare pentru comentariu. Foarte haioasa, dar si interesanta referinta ta pentru gandire pozitiva -fotbalistii englezi. Interesant.
Legat de P.S- a, mi s-a intamplat; suntem toti conectati, si nu doar prin retele de telefonie, hahaha